TC23, de Tableau conferentie van dit jaar, is alweer even achter de rug. Zo’n 8000 leden van de #DataFam kwamen samen in de wonderlijke wereld die Las Vegas heet. Een groot deel van die duizenden data-analisten, vizwizzez en Graph Geeks zat in de Michelob ULTRA Arena tijdens de openingskeynote van de conferentie. En na de uitgebreide en nauwkeurig ingestudeerde opening kwam daar uiteindelijk het onderdeel waar iedereen op zat te wachten: Devs on Stage.

Dit zijn drie van de – volgens mij meest interessante – aangekondigde features en ontwikkelingen in Tableau.

Automatische permission prompt in Tableau Cloud

Veel van onze klanten werken met Tableau Cloud. Logischerwijs werk ik als consultant dus regelmatig in de Cloud-omgeving voor het creëren, opleveren en publiceren van dashboards en data sources. Een van de issues waar ik regelmatig tegenaan loop is het overzicht van permissies. Wie welke rollen en permissies heeft in een (grote) organisatie, is nogal eens onduidelijk, zeker voor externe consultant zoals ik. Het gebeurde dan ook regelmatig dat ik een dashboard deelde met een medewerker van een klant, die vervolgens niet de juiste permissies bleek te hebben om erbij te kunnen. 

Uitzoeken in welke gebruikersgroepen een gebruiker zit en wat die geldende en soms kruisende permissies zijn binnen een projectmap, is een hoop gedoe. Dat geldt al helemaal als de permissies op projectniveau zijn vastgelegd. Wederom heeft Tableau naar de community geluisterd en wordt die afstemming een stuk gemakkelijker. Wanneer je een workbook met iemand binnen de organisatie deelt, verschijnt er automatisch een pop-upscherm waarop je de instellingen kunt bekijken én wijzigen (voor zover je die rechten hebt natuurlijk). Dat bespaart je veel tijd en onnodig uitzoek werk.

Betere databescherming in Cloud

Welke structuur je data ook heeft en waar je het ook hebt opgeslagen, je wilt dat je data veilig is in Tableau. Naast de hierboven besproken feature, dat ook voortkomt uit beveiligingsoogpunt, zijn er ook verdere verbeteringen aangekondigd op dit vlak. De eerste is dat Tableau Cloud nu HIPAA Compliant is. HIPAA staat voor de Health Insurance Portability and Accountability Act, een wet die de persoonsgegevensbescherming op het gebied van medische zorg in de VS reguleert. Tableau Cloud voldoet nu aan die eisen, en dat is goed nieuws voor wie zaken doet in de VS, maar ook binnen de EU.

De tweede aankondiging op dit gebied heeft betrekking op de toegangsbeperkingen voor kwaadwillenden. Tableau wil iedereen graag verwelkomen in de Cloud, en voor iedereen die nog twijfelt tussen Server en Cloud, hebben ze een nieuw argument: IP-restricties. Een beheerder van de Cloud-omgeving kan beperkingen instellen voor de IP-adressen van waaruit ingelogd kan worden. Zo is af te dwingen dat medewerkers alleen kunnen inloggen wanneer ze dat vanaf een of meerdere specifieke IP-adressen doen, bijvoorbeeld de beveiligde bedrijfsnetwerk. 

ersona

Een derde aankondiging heeft te maken met Personal Access Tokens (PATs), waarmee gebruikers van Tableau Cloud langdurige authenticatie kunnen bewerkstelligen. Zo kunnen ze werken met Tableau’s REST API voor de automatiseren van processen zonder inloggegevens in de code te hoeven verwerken, of het inlogproces handmatig te moeten doorlopen.

PATs worden per persoon toegekend, maar moesten ook steeds individueel worden ingetrokken. Zo kan het gemakkelijk gebeuren dat iemand een PAT heeft terwijl diegene deze niet meer zou mogen hebben. De nieuwe benadering stelt het administrators in staat om PATs te beheren via een api, ze toe te kennen of af te nemen op basis van user group-regels, en handmatig een verloopdatum aan een PAT toe te kennen op basis van behoefte. 

Radial chart in Tableau Public

Nieuwe visualisatietypes: sankey charts en radial charts

Tableau houdt het graag simpel: connect, drag, drop en er verschijnt een visualisatie. Zo simpel kan het zijn. En wie effectief wil visualiseren, houdt het beter simpel. Toch laat Tableau het gebruikers vrij om out of the box te denken en zelf met de meest creatieve oplossingen te komen om specifieke en vaak behoorlijk complexe visualisaties mogelijk te maken.

Een van de visualisaties waar je goed je best voor moest doen was de Sankey chart. Dit is een stroomvisualisatie waarmee je de verandering van de verdeling van een meetwaarde tussen verschillende dimensies kon visualiseren. In bedrijfscontext is dit niet altijd een nuttige visualisatie, omdat deze moeilijk te lezen is, maar het ziet er wel indrukwekkend uit. Wie het toch eens wil proberen zonder al te veel moeite te doen, heeft geluk. Tableau heeft de Sankey chart namelijk toegevoegd als één van de visualisatie types out of the box.

De functionaliteit is al te testen in Tableau Public tot 30 juni, waarna het dit jaar ook in Tableau Desktop en Cloud uitgebracht zou moeten worden. Ook de radial chart (een donut chart met meerdere lagen of ringen) is nu eenvoudig te maken – zie voorbeeld. De mogelijkheden om de visualisaties aan te passen is enigszins beperkt door de vorm, maar desalniettemin is dit een welkome toevoeging aan Tableau.

Een Sankey chart in Tableau Public

En nog veel meer!

Natuurlijk zijn er nog veel meer aankondigingen gedaan over nieuwe features en wijzigingen. Zie ook de blog van mijn collega Joris van den Berg over misschien wel de meest besproken aankondingen: Tableau Pulse, Tableau GPT en Tableau Gesture. Ook voor Tableau Prep komen er verschillende nieuwe functies aan. Meer lezen over Tableau? Neem dan eens een kijkje op onze pagina met Tableau-blogs.