De Tableau Conferentie 2023 is in volle gang. Een van de hoogtepunten van de conferentie is de Keynote. Hierin is een deel gereserveerd voor Devs on Stage. Ontwikkelaars van Tableau presenteren dan de nieuwe Tableau features die eraan komen. Dit jaar hadden ze heel wat moois voor ons in petto. Ik neem je graag mee in mijn persoonlijke top 3.

Tableau GPT

Een functie die bijna niet kon uitblijven… Tableau GPT! Het gaat de laatste maanden bijna non-stop over Generative AI. Tableau stapt hier nu ook op in met Tableau GPT. Tableau GPT biedt enorm veel mogelijkheden in Tableau, en is een super gave en spannende ontwikkeling. Tijdens de Keynote werden er twee voorbeelden gegeven van Tableau GPT.

Ten eerste werd Tableau Pulse geïntroduceerd. Tableau Pulse is een gepersonaliseerde pagina, die relevante informatie aan jou toont op basis van AI. De AI bedenkt dus wat interessante informatie voor jou is, en schotelt het je gelijk voor in een visualisatie. Tableau GPT speurt in feite je data af en zoekt naar bijzonderheden en afwijkingen van een normale situatie, zowel positief als negatief. Je kunt als gebruiker dieper op deze voorgestelde data inzoomen, en vervolgvragen stellen die door Tableau GPT worden beantwoord. Tableau GPT geeft zelfs suggesties voor interessante vervolgvragen!

Tableau Pulse
Tableau Pulse, Afbeelding: Tableau

Een tweede voorbeeld werd richting het einde van de Keynote gegeven. Tableau GPT wordt ook geïntegreerd in Tableau Prep en Tableau Desktop. Als je een moeilijke berekening in Tableau Prep wilt maken, hoef je het voortaan slechts te vragen aan Tableau GPT. Je hoeft niet langer ingewikkelde codes te schrijven, Tableau GPT doet het voor je! Ook geeft Tableau GPT suggesties voor vragen die je aan of over je data kunt stellen.

Een hele interessante ontwikkeling. Ik kan niet wachten om er mee aan de slag te gaan. Wel nog even geduld, want Tableau Pulse staat op de planning voor het najaar van 2023.

Tableau Gesture

Tableau GPT was al een gave aankondiging, maar Tableau had nog iets voor ons in petto: Tableau Gesture. Met deze nieuwe feature gebruik je Tableau in je video calls. Het enige wat je nodig hebt om het te besturen zijn je handen. Door met je vingers op het scherm te wijzen en knijpen kun je live tijdens je meeting grafieken en kaarten maken, en tot nieuwe inzichten komen. Hierbij blijf je zelf ook in beeld (in tegenstelling tot wanneer je jouw scherm deelt). Online calls zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Tableau Gesture, Afbeelding: Tableau

Address Geocoding

En last but not least, een van mijn persoonlijke favorieten: address geocoding. Met deze nieuwe functie wordt het nog makkelijker om kaarten te maken in Tableau. Voorheen, als je kaarten wilt maken in Tableau heb je coordinaten nodig of een spatial file. Met Address Geocoding is een adres straks genoeg. Tableau bepaalt op basis van het adres waar dit op de kaart is, en maakt er een punt van. Daarnaast kun je met deze punten ook spatial calculations maken, iets wat voorheen niet kon. Een hele verbetering dus.

Dit waren mijn 3 favoriete aangekondigde nieuwe features van de Tableau Conferentie 2023. Note: Dit zijn mijn persoonlijke favorieten. Er zijn nog meer geweldige features aangekondigd. Voor een compleet overzicht kun je de Keynote terugkijken. Of kijk op de Tableau site. Ook worden er soms gedurende de conferentie nog meer nieuwe features aangekondigd. Bovenstaande voorbeelden zijn uit de Keynote van de eerste dag.