Haal meer waarde uit je data

Wat is Data en Content Governance?

Governance is niks anders dan het opstellen van processen, richtlijnen en afspraken om data en content veilig te managen en verspreiden. Dit alles om een self-service BI omgeving in te richten en mensen zelf vragen te laten beantwoorden met data.

Data- en Content Governance bevatten elk zes aspecten die nodig zijn om processen in te richten.

Data Governance

Het doel van Data Governance is om data direct beschikbaar te maken voor de juiste mensen in de organisatie en op het juiste moment dat zij het nodig hebben om actie te kunnen nemen.

Bij Data Governance gaat het in een self-service BI omgeving niet om de toegang van een paar gebruikers te beperken. Het gaat om brede groepen gebruikers de juiste controle te geven over data. Business users zullen bijvoorbeeld meer behoefte hebben aan toegang tot veilige en gedeelde gegevensbronnen. Dit om direct vragen te beantwoorden. Een data analist zal daarentegen meer behoefte hebben aan details, zelf ontwikkeling van dashboards en koppeling van data.

Welke processen bestaan om de nauwkeurigheid, volledigheid, betrouwbaarheid & relevantie te waarborgen? Hoe zorg ik dat mijn data veilig is? Dit zijn vragen die o.a. aan bod komen bij data governance. We geven advies over het maken van ETL-processen van meerdere gegevensbronnen. Daarnaast helpen we bij een compleet overzicht krijgen van je data, bijvoorbeeld met behulp van Tableau Catalog.

Content Governance

Het doel van Content Governance is om processen in te richten die te maken hebben met het relevant en accuraat houden van de data. Denk hierbij aan inzicht of de data het verwachtte aantal bezoekers krijgt of waarom bepaalde dashboards niet worden gebruikt. Wij helpen organisaties bij het opstellen van checklists en het vastleggen van standaard werkprocessen zoals:

  • Hoe worden workbooks en dashboards gedeeld in de organisatie?
  • Hoe valideer je of een dashboard voldoet aan de juiste berekeningen, format, huisstijl, performance etc.?
  • Hoe publiceer je een workbook naar een veilige project omgeving, inclusief certificering?
  • Inzicht in het aanmaken en gebruiken van content

Wanneer er een wildgroei aan dashboards met verschillende designs ontstaat krijgen wij regelmatig de vraag hoe de identiteit binnen de organisatie kan worden bewaakt. Dashboards moeten worden beoordeeld en gevalideerd voordat deze worden gepubliceerd of worden gedeeld met de eindgebruikers. Dit doen wij aan de hand van checklists en standaard templates.

 

Ook aan de slag met Governance?

Elke organisatie is anders, wellicht zijn er al een aantal standaard processen ingericht of heb je als doel om een self-service BI omgeving te gaan inrichten. Dit vraagt om een plan op maat. Neem contact met ons op, zodat we begrijpen welke wensen je hebt. Meer weten over een data-gedreven cultuur? Lees hier meer of lees onze blog artikelen.

WIJ HELPEN JE GRAAG VERDER