Ja – checklists, ik ben er fan van. En gebruiken we in ons dagelijks leven al niet heel veel lijstjes – van boodschappen tot aan werkgerelateerde onderwerpen? Zeker wanneer we samenwerken in een team heeft een checklist als voordeel dat het werk eenvoudiger wordt gemaakt, zorgt het voor routine ontwikkeling én een hogere kwaliteit. Win-win-win wat mij betreft. In dit artikel deel ik de Visual Best Practices checklist.

Dashboards moeten worden beoordeeld en gevalideerd voordat deze worden gepubliceerd of worden gedeeld met de eindgebruikers. Wij krijgen regelmatig de vraag hoe de identiteit binnen de organisatie kan worden bewaakt. Eerder werd al geschreven hoe Tableau Standaard Huisstijl kan helpen in een self-service BI omgeving om de wildgroei aan dashboards en verschillende designs.

Onze dashboard-checklist helpt ontwikkelaars van dashboards om visuele best practices en een consistent ontwerp toe te passen. De lijst bevat twaalf categorieën die essentieel zijn in de ontwikkeling van het dashboard. 

Valideren – feedback – publiceren – verbeteren

De eerste persoon die inhoud valideert, is de auteur van het dashboard zelf! De auteur kan vervolgens feedback van de eindgebruikers en/of het team vragen door een link naar het dashboard te delen en comments te laten toevoegen. Het toevoegen van comments op de Tableau Server werkt door in de toolbar op comments te klikken en collega’s te @taggen.

Geen enkel dashboard is helemaal correct de eerste keer maar de meningen zullen nieuwe inzichten en perspectieven bieden. De invulling van de checklist is een herhalend proces waarbij onderdelen continue worden aangevuld en verbeterd tot zowel de ideale checklist als invulling ontstaat.

Download hier 👈op Tableau Public de checklist voor Visual Best Practices. Hulp nodig hoe je dit aanpakt binnen jouw organisatie? Wij helpen je graag.


Download onze whitepaper

Datagedreven werken kan jouw organisatie helpen om succesvol te zijn. Wil je weten welke processen je kunt inrichten in een self-service BI omgeving? Download dan hier GRATIS onze whitepaper “Zes stappen naar Data Governance”.Je kunt ook direct contact opnemen met ons via info@theinformationlab.nl.