Wie de Gardner Magic Quadrant voor 2023 bekijkt, ziet wat hij of zij waarschijnlijk al wel wist: Tableau (Salesforce) en Power BI (Microsoft) steken met kop en schouders boven de competitie uit. Maar ondanks die overeenkomst zijn er ook veel verschillen tussen beide programma’s. Twijfel jij nog over je keuze tussen een van de twee? In deze blog laat ik je de vijf grootste pluspunten van Tableau zien ten opzichte van Power BI.

Hoewel de reikwijdte van Gardner’s Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence Platforms (zoals de volledige naam luidt) groter is dan alleen de twee visualisatietools – ze kijken naar de complete onderliggende platforms – zijn Tableau en Power BI voor veel visueel analisten een belangrijke factor in hun overweging voor een van beide platforms.

Elke analist heeft zijn of haar eigen voorkeuren en werkwijzen, en ook per organisatie zal de context en de voorkeurswerkwijze verschillen. Maar over sommige eigenschappen en functies kunnen we het snel eens zijn: dat zijn duidelijke pluspunten. Welke van de twee is beter? Het korte antwoord: dat hangt ervan af. Het lange antwoord? Dat lees je hieronder.

Plussen en minnen

Tableau en Power BI bieden in grote lijnen dezelfde functionaliteiten bieden, maar zijn er ook duidelijke verschillen tussen de twee. In twee blogs beschrijf ik de vijf grootste pluspunten van elk programma ten opzichte van de ander, in totaal krijg je dus niet vijf maar tien verschillen. Hieronder vind je de vijf grootste pluspunten van Tableau ten opzichte van Power BI. De vijf grootste pluspunten van Power BI ten opzichte van Tableau vind je in deze blog.

Voor dat ik begin nog een kleine disclaimer: deze selectie van de grootste pluspunten is geheel de mijne. Ook zou het best kunnen dat ik wat over het hoofd zie, en Tableau of Power BI wel degelijk over de functionaliteit beschikt die ik als afwezig beschrijven. Weet jij iets wat ik niet weet, of vind jij een ander verschil nóg belangrijker, laat het me dan weten via LinkedIn!

De vijf grootste pluspunten van Tableau

1. Compatibel met Windows én Mac

Het eerste pluspunt van Tableau is meteen een vrij grote: je kunt Tableau Desktop zowel op MacOS als Windows installeren. Tenminste, dat is een pluspunt wie het liefst met de Desktop-versie werkt, en dat is toch iedereen? Desktop biedt een omgeving buiten je browser en beschikt over meer opties en formatteermogelijkheden. Wie Power BI wil installeren op een Mac moet met Parallels of andere complexe software aan de haal en zit dan nog steeds op botsende systemen (en toetsencombinaties!). Werk je alleen maar in de cloud? Dan maakt het natuurlijk minder uit.

2. Meer mogelijkheden voor verkennend data-onderzoek

Wanneer je als analist verbinding maakt met je databron, weet je vaak nog niet helemaal wat je allemaal in de data kunt vinden. En zelfs als je de data al een beetje kent, kun je nog steeds verrassende dingen tegenkomen als je eenmaal begint met het combineren en visualiseren van velden. Tenminste: als je die ruimte hebt. In Tableau kun je bijna eindeloos dimensies en meetwaarden met elkaar combineren om te kijken wat er gebeurt: echt verkennen dus. Power BI dwingt je om niet vanuit je data, maar vanuit de visualisatievorm te denken, en beperkt het aantal mogelijke velden dat je daarbij kunt gebruiken. Zonde!

3. Makkelijker formules lezen en schrijven

Soms is je formule al lastig genoeg, daar heb je geen extra hindernissen bij nodig. Het schrijven van berekende velden in Tableau gebeurt daarom in een apart venster, waar je alle gelegenheid hebt om je formule ruim op te zetten, je hulp krijgt van duidelijke steunkleuren voor verschillende formule-onderdelen én een uitklapbaar menu krijgt als je hulp nodig hebt met je syntax. En als DAX (Power BI’s formuletaal) nou heel eenvoudig was… Nee, voor wat eenvoud en overzicht betreft wint Tableau deze vergelijking.


Tableau Power BI (Dit zijn natuurlijk andere formules)

4. Meer visuele opties

Dit is een breed punt, maar wat mij betreft wint Tableau dat over de gehele breedte: visuele mogelijkheden. Met Tableau kun je meer verschillende visualisaties maken (zie ook Punt 2), maar heb je ook meer controle over je formatting en kun je zelfs de kleinste details wijzigen. Wil je je dashboards echt naar een hoog niveau tillen, de ultieme controle over alle visuele aspecten van je infographic, of gewoon een spelletje Patience maken, dan zit je bij Tableau wellicht beter op je plek dan bij Power BI.

5. Parameters!

Last but not least! In Tableau kun je eenvoudig en voor alle mogelijke datatypen parameters in te stellen en die naar hartenlust in te zetten in al je formules. Door parameters, bronvelden en berekende velden in combinatie met elkaar te gebruiken heb je ongekende vrijheid in je analyses. Ja, Power BI beschikt ook over parameterfunctie. En ja, je kunt er de waardenrange van je data mee aanpassen of wat scenario’s mee testen. Maar de mogelijkheden zijn beperkt en je blijft altijd sterk gebonden aan je dataset.

Overige opmerkingen

Natuurlijk zijn dit niet de enige voordelen van Tableau ten opzichte van Power BI. Andere punten zijn bijvoorbeeld het feit dat dimensies en waarden automatisch van elkaar gescheiden worden in je datapaneel, de schonere interface, de uitgebreidere en flexibelere datumformatopties en de mogelijkheden voor kaarten en spatial analyse. Bovendien heeft Tableau een eigen platform, Tableau Public, waar je dashboads en visualisaties van anderen kunt bekijken om inspiratie op te doen en nieuwe dingen te leren. Op het gebied van AI zijn de ontwikkelingen bij Tableau ook veelbelovend, maar dat is iets voor een andere blog.

Ben je nu al overtuigd van Tableau? Neem dan contact op met een van onze consultants, wij helpen je graag met het opzetten ervan. Wil je toch liever eerst de vijf grootste pluspunten van Power BI weten? Lees dan mijn volgende blog over de vijf grootste pluspunten van Power BI ten opzichte van Tableau.


Afbeeldingen:
Uitgelichte afbeelding: Distra
cted man by AntonioGuillem—iStockphoto/Getty Images
Tableau-logo: Tableau.com (own edit)
Power BI-logo: Wikimedia Commons

Eigen screenshots