Wie de Gardner Magic Quadrant voor 2023 bekijkt, ziet wat hij of zij waarschijnlijk al wel wist: Tableau (Salesforce) en Power BI (Microsoft) steken met kop en schouders boven de competitie uit. Maar ondanks die overeenkomst zijn er ook veel verschillen tussen beide programma’s. Twijfel jij nog over je keuze tussen een van de twee? In deze blog laat ik je de vijf grootste pluspunten van Power BI zien ten opzichte van Tableau.

Hoewel de reikwijdte van Gardner’s Magic Quadrant for Analytics and Business Intelligence Platforms (zoals de volledige naam luidt) groter is dan alleen de twee visualisatietools – ze kijken naar de complete onderliggende platforms – zijn Tableau en Power BI voor veel visueel analisten een belangrijke factor in hun overweging voor een van beide platforms.

Elke analist heeft zijn of haar eigen voorkeuren en werkwijzen, en ook per organisatie zal de context en de voorkeurswerkwijze verschillen. Maar over sommige eigenschappen en functies kunnen we het snel eens zijn: dat zijn duidelijke pluspunten. Welke van de twee is beter? Het korte antwoord: dat hangt ervan af. Het lange antwoord? Dat lees je hieronder.

Plussen en minnen

In twee blogs beschrijf ik de vijf grootste pluspunten van elk programma ten opzichte van de ander, in totaal krijg je dus niet vijf maar tien verschillen. Hieronder vind je de vijf grootste pluspunten van Power BI ten opzichte van Tableau. De vijf grootste pluspunten van Tableau ten opzichte van Power BI vind je in deze blog.

Voordat ik begin nog een kleine disclaimer: deze selectie van de grootste pluspunten is geheel de mijne. Ook zou het best kunnen dat ik wat over het hoofd zie, en Tableau of Power BI wel degelijk over de functionaliteit beschikt die ik als afwezig beschrijf. Weet jij iets wat ik niet weet, of vind jij een ander verschil nóg belangrijker, laat het me dan weten via LinkedIn!

De vijf grootste pluspunten van Power BI

1. Goedkoper en beter ingebed

Een van de meest in het oog springende voordelen van Power BI is het prijskaartje. In vergelijking met Tableau is Power BI over het algemeen goedkoper waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor kleinere bedrijven met beperkte budgetten. Bovendien is de inbedding van de software in de in Nederland veel gebruikte Microsoft Office-omgeving dat de interface en de formats meteen vertrouwd aanvoelen. De toegankelijkheid van Power BI betekent dat organisaties zonder diepe zakken en zonder uitgebreide introductie kunnen profiteren van visuele analyse zonder concessies te doen.

2. (Semi)-geïntegreerde Power Query Editor

Misschien wel de fijnste toevoeging van Power BI ten opzichte van Tableau, is de (semi)-geïntegreerde Power Query Editor. Deze editor opent weliswaar als andere toepassing, maar is vanuit Power BI en midden in het ontwerpproces te openen en te gebruiken. Power Query stelt gebruikers in staat om gegevens toe te voegen, te transformeren en te modelleren op een manier die intuïtiever is dan Tableau Prep en toch robuust genoeg om complexe data te verwerken. Met deze geïntegreerde benadering is er minder noodzaak voor externe tools, zoals Tableau Prep, wat de workflow versnelt en de efficiëntie verhoogt.

3. Makkelijker modelleren van data

Power BI blinkt uit in het eenvoudig modelleren van data. Het platform maakt gebruik van een intuïtieve interface waarmee gebruikers snel en gemakkelijk relaties tussen tabellen kunnen definiëren. Hierdoor kunnen analisten zich richten op de inhoud van de data in plaats van te worstelen met complexe modelleringsprocessen. De gebruiksvriendelijkheid van Power BI in deze context wint het van Tableau, waar je ook kunt modelleren, maar de interface toch minder lijkt op de schoolboekvoorbeelden van datamodellen en sterschema’s.

Data-model in Power BI

4. Meer sturing bij maken visualisaties

Waar Tableau de gebruiker volledig vrij laat in het creëren van visualisaties, biedt Power BI juist meer begeleiding. Dat maakt het makkelijker voor minder ervaren gebruikers om toch snel en efficiënt visualisaties te maken en te delen. Power BI dwingt het vullen van specifieke velden en datatypen af, waardoor je altijd eindigt met een visualisatie die gemakkelijk te begrijpen is. Kun je alles maken wat je hartje begeert? Nee, maar voor 95% van alle business cases heb je genoeg aan wat Power BI je biedt.

5. Kopiëren, plakken en groeperen van stijlelementen

Hoewel Tableau méér formatteervrijheid biedt, moet je elke sheet op je dashboard individueel formatteren. Power BI geeft je minder ruimte, maar wél de mogelijkheid om stijlelementen te kopiëren, plakken en groeperen. Deze functionaliteit versnelt het ontwerpproces enorm en zorgt zo voor consistentie in rapporten en minder frustratie bij de ontwerper. Wil je drie lijndiagrammen in dezelfde grootte, zelfde stijl en op dezelfde afstand van elkaar? Klik, klik, klaar.

Overige opmerkingen

Natuurlijk zijn dit niet de enige voordelen van Power BI ten opzichte van Tableau. Zo is Power BI het heel eenvoudig om verschillende sets van filterinstellingen en visualisatiestypes vooraf op te slaan, zodat je snel verschillende scenario’s uit hetzelfde dashboard kunt halen. Ook zijn de drilldownfuncties overzichtelijker, kun je visuele thema’s toepassen, deployment pipelines opzettten en je scatterplots animeren zodat je beweging in tijd inzichtelijk maakt. Bovendien passen de dashboards zich gemakkelijker aan op andere schermformaten, wat je heel wat omzetwerk kan schelen.

Ben je nu al overtuigd van Power BI? Neem dan contact op met een van onze consultants, wij helpen je graag met het opzetten ervan. Wil je toch liever eerst de vijf grootste pluspunten van Tableau weten? Lees dan mijn andere blog over de vijf grootste pluspunten van Tableau ten opzichte van Power BI.


Afbeeldingen:
Uitgelichte afbeelding: Distra
cted man by AntonioGuillem—iStockphoto/Getty Images
Tableau-logo: Tableau.com (own edit)
Power BI-logo: Wikimedia Commons

Eigen screenshots