Tableau Desktop is een krachtige tool voor data-analyse en visualisatie die veel wordt gebruikt in de zakelijke wereld. Het kan echter intimiderend zijn om te beginnen met het gebruik van Tableau, vooral als je geen achtergrond hebt in datavisualisatie. Gelukkig is Tableau erg gebruiksvriendelijk en makkelijk te leren. Alleen moet je natuurlijk wel weten waar je het beste kunt beginnen. In deze blog bespreken we vijf tips om snel en efficiënt te leren werken met Tableau Desktop, zodat je snel aan de slag kunt met het verkennen en analyseren van gegevens.

1. Begin met de basis

Als je nieuw bent in Tableau, is het belangrijk om te beginnen met de basis. Er zijn verschillende gratis bronnen en tutorials om te leren hoe de interface werkt, hoe je gegevens kunt importeren en hoe je basisvisualisaties kunt maken. Deze basisprincipes zijn belangrijk om een goed begrip te krijgen van de tool en om verder te kunnen gaan met geavanceerde functies. Zo kun je bijvoorbeeld een Tableau 101 bij ons volgen, of onze gratis online training volgen. Ook heeft Tableau een aantal gratis introductie videos die je snel op weg helpen.

2. Oefen met voorbeeld data

Om snel vertrouwd te raken met de functionaliteit van Tableau Desktop, is het aan te raden om te oefenen met voorbeeld data. Tableau biedt een aantal ingebouwde voorbeeld datasets die je kunt gebruiken om verschillende visualisaties te maken. Door te oefenen met deze voorbeeld data kun je snel en efficiënt de verschillende functies van Tableau Desktop leren kennen. Online wordt ook veel met deze voorbeeld data gewerkt zodat je veel kunt leren van wat anderen maken. Tableau wordt op je computer geïnstalleerd met 2 voorbeeld datasets: Sample Superstore en World Indicators. Sample Superstore bevat data over een fictieve winkel, de verkopen en de klanten. World Indicators bevat allerlei informatie over alle landen op de wereld voor verschillende jaren.

3. Gebruik sjablonen en vooraf gebouwde visualisaties

Tableau Desktop biedt verschillende sjablonen en vooraf gebouwde visualisaties die je kunt gebruiken om snel aan de slag te gaan. Deze sjablonen staan op de Tableau Exchange. Door deze sjablonen te gebruiken, hoef je niet helemaal vanaf nul te beginnen en kun je tijd besparen bij het maken van visualisaties. Daarnaast kun je deze sjablonen aanpassen aan je specifieke behoeften en zo een aangepaste visualisatie maken.

4. Leer van de Tableau-community

Tableau heeft een actieve gepassioneerde community van gebruikers die graag hun kennis en ervaringen delen. Door deel te nemen aan deze gemeenschap kun je snel tips en trucs leren om het meeste uit Tableau Desktop te halen. Dit kan variëren van online forums en discussiegroepen tot conferences en lokale user groups. Zo organiseert de Nederlandse Tableau Usergroup (NLTUG) regelmatig evenementen waarbij je kunt leren en netwerken. Ook wordt er veel gedeeld op Twitter met de #datafam. Connect op Twitter met andere leden van de datafam en zie regelmatig nieuwe technieken voorbij komen.

5. Blijf oefenen en experimenteren

Net als bij elke andere vaardigheid, is oefenen en experimenteren de sleutel tot het beheersen van Tableau Desktop. Blijf oefenen met verschillende soorten gegevens en visualisaties en probeer nieuwe functies en technieken uit. Door te experimenteren en te oefenen, kun je snel vertrouwd raken met de tool en ben je beter in staat om gegevens effectief te analyseren en te presenteren. Probeer elke dag wat nieuws te leren. Het hoeft maar iets kleins te zijn, je zult snel stappen maken. Ook van onze blogs kun je veel leren. Daarnaast delen we in onze maandelijkse nieuwsbrief regelmatig tips en nieuwe ontwikkelingen. Schrijf je rechts op deze pagina in.

Conclusie

Tableau Desktop kan een uitstekende tool zijn voor het verkennen en visualiseren van gegevens. Leer snel door te beginnen met de basis, te oefenen met voorbeeldgegevens, sjablonen en vooraf gebouwde visualisaties te gebruiken, te leren van de Tableau-community en te blijven oefenen. Wij bieden bij The Information Lab ook betaalde trainingen aan. Je wordt dan 2 dagen ondergedompeld in Tableau, en leert gelijk alle basics. Kijk bij de evenementen wanneer de volgende training gepland staat.

Deze blogs zijn ook interessant voor jou: