Wil jij mooie highlights? Dan hoef je daarvoor niet meer de hete zomerzon in. In Tableau heb je namelijk zelf de macht over highlights… van je dashboard natuurlijk! Met highlight actions kun je niet alleen highlights toevoegen, maar ook Tableau’s automatische highlight-functie ongedaan maken. In dit blog laat ik je zien hoe, met de dataset My Superstore.

Automatische highlights

Interactiviteit is een van de belangrijkste functionaliteiten van een dashboard. Tableau maakt interactiviteit mogelijk door verschillende dashboard actions. Deze stellen de gebruiker in staat om op een mark in de visualisatie te klikken, en daarmee informatie te filteren, het detailniveau te veranderen of verschillen tussen dimensies te benadrukken. Eén van de dashboard actions is de highlight-functie, die ervoor zorgt dat een element in de visualisatie uitgelicht wordt en de rest meer op de achtergrond komt te staan. 

Tableau doet dit automatisch, maar dit eigen initiatief is niet altijd gewenst. Soms wil je op een mark klikken om te filteren of een andere actie uit te voeren, zónder dat Tableau daarmee alle andere marks in de visualisatie grijs maakt. De grijze waas kan namelijk best storend zijn in zorgvuldig vormgegeven dashboard. Gelukkig kun je zelf de regie over de schijnwerpers nemen.

Hieronder staan drie highlights uit de mogelijkheden met Tableau highlight actions.

1. Gebruik Worksheet highlights voor snelle acties

Soms gebruik in je in een dashboard vaker eenzelfde dimensie in meerdere visualisaties, zoals bijvoorbeeld een datumveld als [Order Date]. Je kunt dan highlights gebruiken om duidelijk te maken welke jaren bij elkaar horen om de onderliggende Sales- en Profit-waarden te vergelijken. Daarvoor kun je dashboard actions instellen via het dashboardmenu – waarover later meer – maar je kunt ook de snelfunctie gebruiken voor workbook highlights. 

Met het potloodje bovenin je scherm kun je instellen of je gedeelde velden/dimensies wilt highlighten in andere visualisaties op je dashboard, en dit zelfs meteen instellen. Wanneer je in één van de visualisaties nu op een 2019-kolom klikt, wordt die kolom in de andere visualisatie ook geselecteerd.

Highlight dezelfde jaren met de snelfunctie Workbook highlights

2. Highlight alles = highlight niets

Je kunt automatische highlights niet uitzetten, maar wél Tableau foppen. Je moet daarvoor begrijpen dat een highlight twee dingen doet. 1) De geselecteerde mark wordt zwart omlijnd; en 2) om deze echt te benadrukken worden alle andere marks in een visualisatie vervaagd. Dus in plaats van ‘highlight mark X’, zegt Tableau ‘blur alle marks behalve X’. 

Met andere woorden: om niets te highlighten, moet je alles highlighten. Hoe doe je dat? 

Stap 1

Creëer een nieuw veld met een herkenbare naam, bijvoorbeeld ‘Highlight’. Geef dat veld een waarde naar keuze, bijvoorbeeld de string ‘Highlight’;

Het veld [Highlight]

Stap 2

Sleep het nieuwe veld in een of meerdere visualisaties op de marks card Detail; 

Stap 3

Ga naar je dashboard-tabblad en selecteer in de menubalk Dashboard > Actions… In het pop-up scherm, voeg een nieuwe highlight action toe;

Stap 4

Geef je actie een toepasselijke naam en bepaal je instellingen. In dit geval wil ik dat wanneer ik 1) een mark in van beide visualisaties op het dashboard selecteer, 2) in de visualisatie Sales by Order Date 3) het veld ‘Highlight’ gebruikt moet worden om te uit te lichten. Vervolgens klik je op OK;

Highlight action instellen

Stap 5

Klik op een mark naar keuze in je dashboard. Als ik in de visualisatie Sales by Order Date op het jaar 2020 klik, blijven de andere jaren oranje. In de visualisatie Profit by Order Date wordt het jaar 2020 wel uitgelicht, omdat we dat met de snelfunctie al hebben ingesteld. Dit werkt overigens ook als ik in Profit by Order Date het jaar 2019: dan wordt dit jaar uitgelicht, maar blijven alle jaren in Sales by Orde Date oranje. 

Bij Sales blijft alles volledig gekleurd, terwijl bij Profit drie jaren grijs worden

3. Tableau highlight actions + parameter actions

Je hebt nu alles gehighlight in Sales by Order Date, zodat je mooie visualisaties niet meer onder een grijze waas komen te liggen. Maar toch wil je onderscheid maken tussen het geselecteerde jaar en de andere jaren. Met parameter actions kun je met zelfgekozen kleuren onderscheid maken tussen je geselecteerde Order Year en de andere jaren.

Stap 1

Creëer een parameter met daarin de waarden uit de visualisatie en geef deze een herkenbare naam. Ik noem de mijne ‘Order Year Parameter’, en ik vul de parameter met een lijst met vier integers: 2018, 2019, 2020 en 2021 – de waarden in YEAR(Order Date).

Parameter instellen met jaartallen uit dataset

Stap 2

Maak een calculated field aan, waarin je de parameter koppelt aan het veld met een boolean functie. Als de parameter gelijk is aan YEAR(Order Date), is de waarde True, anders False. Dit veld sleep ik op de marks card Color. 

Stap 3

In het tabblad Dashboard, selecteer je in de menubalk Dashboard > Actions…. Voeg in het scherm je een Change Parameter actie toe en geeft deze een naam. Zo kun je de waarde van de parameter aanpassen door een veld te selecteren. In dit geval geef ik de target parameter – die we zojuist gemaakt hebben – de waarde van het bronveld YEAR(Order Date) wanneer ik deze in een van beide visualisaties selecteer. Als aggregatie kies je None.

Change parameter actions

Stap 4

Als je in je dashboard op een jaar klikt in Sales by Order Date of Profit by Order Date, wordt het geselecteerde jaar in Sales by Order Date oranje. De andere jaren zijn rood. In de visualisatie Profit by Order Date is het geselecteerde jaar blauw, terwijl de andere jaren vaag zijn.

Het geselecteerde jaar krijgt een zelfgekozen kleur, in plaats van een grijze waas

Meer controle over Tableau Highlights

Ik hoop dat je nog meer controle hebt over wat je met Tableau highlights wil benadrukken met highlight actions. Mocht je er echt niet uitkomen of met andere Tableau-vraagstukken zitten, kijk dan nog eens rond tussen onze andere blogs of neem contact op om een consultant in te huren.

Bekijk ook eens mijn profiel op deze website of mijn mijn Tableau Public-pagina.