It’s a wrap! De Tableau Conferentie 2022 (TC22) zit er weer op. Ook dit jaar zijn er weer tal van nieuwe features aangekondigd. In dit blog zet ik mijn favoriete nieuwe features op een rijtje. Dus hier zijn: 5 geweldige nieuwe features aangekondigd op TC22! Veel plezier.

5. Nieuwe connectors op Tableau Exchange

Op de Tableau Exchange worden verschillende dashboard extensies, connectors en accelerators aangeboden. Met dashboard extensies kun je functionaliteit aan Tableau toevoegen die door derden zijn ontwikkeld. De accelerators zijn kant en klare dashboards waar je alleen nog data aan toe hoeft te voegen. Tot slot zijn de connectors in het leven geroepen om met nog meer datasets connectie te maken.

De Tableau Exchange bestond al, maar tijdens de TC22 leek hier nog meer focus naar uit te gaan. Zo werden ook Web connectors 3.0 aangekondigd. Een van mijn favoriete nieuwe features omdat het zo super makkelijk wordt een hele nieuwe rits aan data makkelijk in Tableau te krijgen. Zo toonden ze Twitter data als voorbeeld. Tijdens de presentatie werd in Tableau op Twitter ingelogd en stond de data zo klaar! Nooit eerder was het zo makkelijk om web data binnen te halen. Ik kan niet wachten om Twitter dashboards te maken.

4. Data orientation pane

Een van de uitdagingen die ik als consultant bij veel klanten zie is het koppelen van documentatie aan de dashboards (als er al documentatie is). Sommige klanten maken een apart tabblad in het dashboard met uitleg, anderen bewaren de documentatie op een intranet of netwerkmap. Hierdoor is het voor de eindgebruiker niet altijd even makkelijk om de documentatie te vinden. Dat behoort binnenkort tot de verleden tijd.

Het Data orientation pane is een extra scherm in Tableau Server of Tableau Cloud (voorheen Tableau Online) die je kunt oproepen. Het data orientation pane toont een omschrijving van het dashboard, bevat links naar documentatie en bovendien de gebruikte dataset en de velden uit de dataset die gebruikt worden. Uiteindelijk wordt het voor gebruikers een stuk makkelijker om met het dashboard te werken.

3. Data stories

Een andere geweldige nieuwe feature is de toevoeging van Data stories. Zelfs onze beste visualisaties zijn soms lastig te lezen voor gebruikers die niet gewend zijn om met dashboards te werken. Tableau biedt ons hiervoor een oplossing: Data stories. Met Data stories worden automatisch verhalen gegenereerd op basis van onze dashboards. Zo lezen gebruikers in een paar bullet points de belangrijkste bevindingen in onze visualisatie. Hierdoor werkt iedereen voortaan makkelijk met begrijpelijke visualisaties. De belangrijkste bevindingen worden namelijk automatisch door Tableau beschreven.

2. Deel dashboards met de wereld op Tableau Cloud

Een van mijn favoriete aankondigingen was dat je dashboards nu kunt delen met de hele wereld op Tableau Cloud (voorheen Tableau Online)! Dit betekend dat je de dashboards op de Tableau omgeving van je eigen organisatie nu met iedereen kunt delen. Dit is een nieuwe feature waar ik al lang op wacht. Het was natuurlijk al mogelijk om je werk via Tableau Public te delen, maar hier zaten wat minpunten aan. Zo werkt Tableau Public niet altijd even soepel. Bovendien is het niet mogelijk om live connecties met je database op Tableau Public te publiceren. Door deze nieuwe toevoeging kun je alle dashboards van je organisatie ook met een breder publiek delen, zonder dat er licenties voor iedereen nodig zijn! Hoe dit er precies uit gaat zien werd niet helemaal uit de doeken gedaan. Maar ik kan in ieder geval niet wachten.

1. Plaatjes via URL

Op het eerste oog misschien niet de meest geweldige nieuwe feature, maar dit gaat mij (en hopelijk jullie) zoveel opleveren! Iedereen die met plaatjes werkt kent dit probleem: je hebt een lijst met 100 plaatjes die je wilt koppelen aan je data. Dit kan door ze als custom images toe te voegen (lees hier hoe). Vervolgens zit je alleen met de uitdaging om alle 100 plaatjes handmatig te koppelen. Dit is natuurlijk erg tijdrovend. Je kunt de plaatjes ook als URL toevoegen, alleen gaat dat ook niet goed. Zie bijvoorbeeld mijn premier league dashboard in de screenshot hieronder. De hoofden van de spelers worden daarbij helaas in vieren gedeeld.

Die struggles zijn verleden tijd! Tableau kondigde deze nieuwe feature aan, waarbij je plaatjes via een URL in je dataset kunt toevoegen. Super simpel, volledig dynamisch en nooit meer handmatig selecteren! Het is een ogenschijnlijk kleine, maar qua gebruiksgemak grote geweldige nieuwe feature. Je voegt een veld aan je data toe met daarin de URL naar de afbeelding en voila, de afbeelding verschijnt zo in je visualisatie.

Dit waren mijn favoriete 5 nieuwe features aangekondigd op TC22. Benieuwd naar andere geweldige nieuwe features die aangekondigd werden tijdens TC22? Kijk dan hier de keynote terug, of lees hier over de nieuwe features in een artikel van Tableau. Ook schreef Bibi een blog over een aantal interessante sessies tijdens TC22. Lees die hier terug.