Bij onze support desk krijgen we vaak de vraag: Waarom lukt het Tableau niet contact te maken met de MySQL database server? In een poging het probleem te tackelen is al naar drivers gekeken, de versie van Tableau, en mogelijke updates. Helaas zonder resultaat: Unable to connect to the server. Het probleem zit namelijk meestal niet in Tableau, maar aan de andere kant. In dit blog geef ik een aantal suggesties waar het probleem kan zitten.

Situatieschets

Voor dit voorbeeld probeer ik verbinding te maken met een MySql database. Deze staat op een server ergens. Ik heb eerst de vereiste MySql drivers geïnstalleerd en de juiste credentials ingevuld. Alles lijkt in orde, dus ik druk op ‘sign in.’ Dan komt de foutmelding. Tableau unable to connect to MySQL database server. Hieronder een voorbeeld van die error, maar weet dat die er in veschillende versies van Tableau (Prep) ook iets anders uit kan zien:

Ping test

Check of de server bestaat en of die benaderbaar is. Dit doe je met een ping test. Open Terminal (Mac) of Command prompt (Windows) en typ:

ping <server>

Druk op enter. Klopt het adres, dan zal je elke seconde een nieuwe regel zien verschijnen die contact met de server bevestigd. Stop de test met ctrl+c.

Telnet test

Met een telnet test check je of de opgegeven poort open staat. Voor MySQL wordt standaard port 3306 gehanteerd. Open Terminal (Mac) of Command prompt (Windows), typ:

telnet <server> <port>

Druk op enter. Bij contact volgt goed nieuws. Zo niet, dan krijg je advies contact op te nemen met je Network Administrator. Sluit het command met ctrl+c. Herkent jouw Mac het telnet command niet, check dan dit blog.

Firewall

Gingen beide voorgaande tests goed, dan is de meest voor de handliggende oorzaak een Firewall instelling. Zonder op tenen te willen trappen, het kan helpen toch even aan te dringen dit na te kijken. Er wordt vaak ten onrechte aangenomen dat het probleem niet bij de Firewall zit.

IP whitelist

Staat het IP adres vanaf waar je werkt niet in de whitelist op de server, dan kan dit voor het probleem zorgen. Je server administrator kan je hier bij helpen.

Hopelijk heeft dit blog je kunnen helpen bij het tot stand brengen van een verbinding met de database.

Wil je nog meer leren over Tableau of The Information Lab, check dan ons blog. Heb je meer hulp of uitleg nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor onze workshops en trainingen of huur een consultant in.