Na lang zwoegen is je visualisatie klaar. Informatief, intuïtief, schoon en… saai? De witte achtergrond van Tableau is praktisch, maar visueel niet altijd de meest aantrekkelijke optie. Hoe voeg je een achtergrondafbeelding toe in Tableau?

Visual storytelling

Mensen zijn visueel ingesteld, zo werkt ons brein. Het kunnen onderscheiden van vormen, kleuren, hoogte en diepte was evolutionair van levensbelang. En hoewel we tegenwoordig meer met letters en cijfers te maken hebben dan met mammoeten en sabeltandtijgers, is ons brein nog weinig veranderd. Wie een verhaal wil vertellen, doet dat dus het beste visueel. 

Een achtergrond kan een belangrijke bijdrage leveren aan dat verhaal. Soms is het zo simpel als een logo op de achtergrond van je dashboard, andere keren creëert de achtergrond letterlijk het veld waarop je visualisatie ligt. In dit blog neem ik je mee langs de mogelijkheden. Hoe voeg je een achtergrondafbeelding toe in Tableau?

1. Op basis van je worksheet-coördinaten

Stel dat je een mooie visualisatie hebt gemaakt, en je wil een afbeelding op de achtergrond weergeven. Wie in Tableau op zoek gaat naar de mogelijkheid om een afbeelding in te voegen, komt in de menubalk al gauw uit bij Map > Background Images. Wanneer je met je muis op die optie hovert, zie je daar achter de na(a)m(en) van je dataset(s) verschijnen. Dat is meteen een hint over de functionaliteit van deze eerste optie. 

De afbeelding wordt namelijk geplaatst op basis van je data. Die fungeren als coördinaten in de grafiek, net als bij een land- of wereldkaart. Een mooi voorbeeld hiervan is het plotten van de posities waarop voetballers op doel hebben geschoten in een voetbalwedstrijd. Waar deze informatie op zichzelf moeilijk te interpreteren is, wordt het ineens duidelijk als je dit laat zien met het voetbalveld als ondergrond. In dit behulpzame blog legt mijn collega Bibi Berghout uit hoe dit moet.

Alle doelpogingen van de Nederlandse dames tegen Nieuw-Zeeland, visual door Bibi Berghout

Toch kun je er zeker ook logo’s en andere afbeeldingen mee in je visual plaatsen. Het voordeel van deze optie is dat de afbeelding zich altijd verhoudt tot de data in je visual waarvoor deze als achtergrond dient. Ook bestaat de mogelijkheid om een achtergrondafbeelding te vervagen met de washout-functie in de afbeeldingsinstellingen. Een laatste voordeel is dat de afbeelding in je worksheet verwerkt zit, en dus automatisch meegenomen wordt wanneer je de sheet in een dashboard of story verwerkt.

2. Als zwevende afbeelding in je dashboard

Het nadeel van de eerste optie is dat dit niet werkt voor alle soorten data. Nominale waarden, zoals namen of categorieën, kun je niet gebruiken om de locatie van je afbeelding te bepalen. Je hebt namelijk twee coördinaten op een numerieke as nodig om de afbeelding te plaatsen. Bovendien zijn niet alle achtergrondafbeeldingen bedoeld voor een individuele worksheet; ze kunnen ook bij een compleet dashboard horen. Gelukkig is dat ook mogelijk in Tableau.

In je dashboard staat in het Dashboard-pane onder het kopje Objects de optie om met Floating > Image een afbeelding in te voegen. Geef in het venster aan hoe je je afbeelding wil invoegen (vanuit lokale opslag of online) en kies je afbeelding. Vervolgens kun je nog bepalen of de afbeelding als link naar een website (bijvoorbeeld in het geval van een logo) moeten dienen. 

Om de afbeelding als achtergrond te gebruiken moeten alle visuals ook op Float staan, en dien je ze de Worksheet-kleur per stuk via Format > Shading op None te zetten. Zo wordt niet alleen de ondergrond van de visual doorzichtig, maar zie je de achtergrond zelfs door de visual heen. Handig, als je bijvoorbeeld een logo als watermerk wil toevoegen. Het is dus een vrijere manier om afbeeldingen in te voegen en zelf een plekje te geven in je dashboard.

Extra opties

Dit zijn de twee basismanieren om afbeeldingen te gebruiken in Tableau. Maar als je die onder de knie hebt, zijn er allerlei extra mogelijkheden die je kunt verkennen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat afbeeldingen aan een productcategorie gekoppeld worden, zodat er een afbeelding van een tafel verschijnt als de gebruiker op tafels filtert, en een stoel wanneer er op stoel gefilterd wordt. Je kunt zelfs foto’s in visuals plaatsen en annoteren. Benieuwd hoe? Bekijk dan deze video van Andy Kriebel.

En voor meer informatie en hulp kun je natuurlijk altijd terecht op de help-pagina van Tableau. Succes!