Schrijven naar databases, volledig beschikbaar in browser, herbruikbare stappen, incremental refresh, LOD’s, Rank, List view!

Vorige week zijn we met een groot deel van ons team naar de jaarlijkse Tableau Conference in Las Vegas geweest. Doel is om de nieuwe ontwikkelingen van Tableau te zien, en vervolgens met jullie te kunnen delen.

Eén van de hoogtepunten is altijd weer Dev on Stage. Een aantal ontwikkelaars laten op het podium zien welke nieuwe features we kunnen verwachten in Tableau. In dit tweede deel van de blog laten we je meer zien van deze ontwikkelingen. Je kunt Dev on Stage ook zelf terugkijken.

Dit deel gaat met name over nieuwe ontwikkelingen in Tableau Prep.

Schrijf naar diverse databases

Op dit moment kun je met Prep alleen data weg schrijven naar CSV en Tableau Hyper (of oude extract format) bestanden. In de eerste helft van 2020 kun je ook ook al je data doorzetten naar diverse database formaten zoals SQL-Server, Oracle, Snowflake etc. Hierdoor wordt Prep veel interessanter voor je ETL processen, en zelfs voor niet Tableau gerelateerde database activiteiten.

Volledig beschikbaar in browser

Het eerste nieuws is dat Tableau Prep volledig beschikbaar komt in de web browser. Wel zo gemakkelijk.

Herbruikbare stappen

Je gebruikt vaak dezelfde stappen om data op te schonen, matchen of bijvoorbeeld te ontdubbelen. Hoe handig zou het zijn als je dit soort herhalende stappen kunt hergebruiken? Je kunt deze herhalende stappen ook opslaan op de Server in Tableau Conductor, en dus delen met al je collega’s. Binnenkort is dit mogelijk in Tableau Prep.

Incremental refresh

Als je hele grote datasets wilt opschonen dan is het fijn als je niet iedere keer al je data hoeft te verversen. Binnenkort is incremental refresh beschikbaar, wat je veel tijd en server performance gaat besparen.

List view

Als je heel veel kolommen in Prep gebruikt dan is het soms lastig om goed overzicht te hebben. Met list view wordt dit opgelost. Daarnaast kun je ook in deze view je velden aanpassen. Beschikbaar vanaf 2019.3.2

Level of Detail (LOD)

In onderstaand voorbeeld staan 7.000 films en we willen nu de ticket sales per genre zien in de dataset. Op dit moment kun je dit oplossen door een aggregaat te maken en dit weer terug te joinen naar de originele dataset. Dit is vrij omslachtig en niet meer nodig met LOD’s in Prep.

Rank in Prep

Om in bovenstaand voorbeeld verder te gaan, kun je nu ook met een paar klik’s een rank aanmaken van in dit geval de meest verkochte film tickets. Erg handig in je visualisatie.


More about new features?

Lees meer over deel 1

Lees meer over deel 3


Would you like to keep learning about Tableau? We offer a training specific dedicated to Tableau Prep, you can find more information here.

Check out our trainings page and find the one that suits your needs best. We also offer consultancy.