Peter Appel Transport levert transportdiensten in Nederland en innoveert nieuwe manieren om temperatuurgecontroleerde materialen te vervoeren. Voor Tableau werkte Business Analist Gert-Jan Neeft met data in Microsoft Excel en Access. Het proces was tijdrovend en de eindresultaten waren niet prettig voor de business analisten en klanten van Peter Appel Transport. Met Tableau is data nu leuk en makkelijk – zo makkelijk dat Gert-Jan zijn eerste business report al op zijn tweede dag kon maken. In deze video bespreekt Gert-Jan hoe data-analyse nu sneller, efficiënter en leuker is geworden dankzij self-service analytics. 

Tableau: Wat is tot nu toe het leukste geweest aan het gebruik van Tableau?

Gert-Jan Neeft, Business Analyst: Als je een vraag hebt stel je die en het leuke is dat het in alle tijdzones wordt gebruikt, dus als ik in bed lig wordt het antwoord, zeg maar, al geschreven. En de volgende ochtend kan ik verder gaan met mijn vraag of met de uitdaging die ik heb. En dat is gewoon fantastisch.

Tableau: Wat heeft jullie naar Tableau geleid?

Gert-Jan: Onze aandacht werd eigenlijk getrokken door onze accountant op QlickView. We hebben er een demo van gehad, maar ik vond het zelf nogal ingewikkeld en niet erg intuïtief om iets met één of twee datasets te kunnen doen. Ik ben toen naar de bekendste zoekmachine gegaan, Google, en kwam al snel uit bij Tableau. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik kon het 14 dagen gratis downloaden. Dat heb ik heel snel gedaan en ik ben eigenlijk zonder iets aan de slag gegaan – zonder training, zonder mensen die ik kende. Ik speelde er gewoon ‘s avonds mee.

Tableau: Vond je Tableau gebruiksvriendelijk?

Gert-Jan: Zonder de tool ooit gezien of gebruikt te hebben, had ik eigenlijk op de tweede avond al mijn eerste rapport gemaakt. Daar werd ik heel enthousiast van. Ik dacht: ja, dit is het. En toen zijn we echt gestopt met de hele selectieprocedure. Ik ging naar mijn directeur, Peter Appel en vertelde hem dat we dit nodig hadden. En ik moet een licentie hebben en we moeten aan de slag. En dat is zoals onze filosofie: gewoon doen! En hij zei, ja, jij bent een specialist op dit gebied en als jij zegt dat we dit nodig hebben dan hebben we dit nodig en dan zullen we het doen.

Zonder het instrument ooit gezien of gebruikt te hebben, had ik eigenlijk op de tweede avond mijn eerste verslag gemaakt. Dat maakte me erg enthousiast. Ik dacht: ja, dit is het.

Tableau: Hoe heeft Tableau je baan veranderd?

Gert-Jan: Ik was veel met data bezig en deed dat met Excel, Access, met allerlei tools. En met Tableau is het alleen maar leuker geworden en het is veel sneller, het is veel makkelijker, je kunt er veel meer mee, je kunt veel makkelijker delen met mensen, toegang geven, autoriseren. Het hele concept is echt wat ik graag zou willen hebben als BI specialist binnen Peter Appel transport, ja het zit in het pakket. Ik krijg datasets van klanten, je leest ze in, en je kunt aan de slag. Ik kan zelf ook gewoon aan de slag. Dat maakt het leven een stuk eenvoudiger en aangenamer. Ik hoef niet meer op andere mensen te wachten. Ik heb geen vragen meer aan andere mensen, want ik kan het gewoon zelf doen. En met de dashboards die ik heb gemaakt, kan ik heel snel toegang geven aan de juiste mensen binnen de organisatie. Zij kunnen met de data aan de slag. Soms komen ze terug met vragen, zoals: “Ik zou ook dit willen, ik zou ook dat willen.” We gaan er een half uur mee zitten en het is sleur en pleur, “sleur en pleur” in het Nederlands, en daar word ik blij van.

Tableau: Heb je de Tableau community als behulpzaam ervaren?

Gert-Jan: De community is zo groot, dus je leert elke dag heel makkelijk en heel snel. En daardoor worden je dashboards alleen maar beter, nog mooier, nog sneller. Ik zeg eigenlijk: het is echt een soort drug. Het is echt een soort verslaving. Je wilt het alleen maar en je wilt alleen maar meer. Je wilt alleen maar sneller gaan. Je wilt alles uit het gereedschap halen wat je kunt. En ik ben nu een beetje in die fase beland. Ik volg een heleboel blogs en YouTube kanalen. Ik lees, kijk, sla op en ga aan de slag met alles wat ik kan vinden over Tableau.

Tableau: Hoe heeft Tableau je geholpen om je data doelen te bereiken?

Gert-Jan: Als ik naar mezelf kijk, dan was ik heel druk met het opstellen van een rapport en dat leverde echt één inzicht op en dat was het. En soms kwam er een week data langs en die ververste je en dat was het dan. Maar je wilt verder gaan, je wilt het echt aan de gebruiker geven, zodat die heel interactief met die data aan de slag kan gaan. En eigenlijk hun begrip verder kan vergroten. Dat is eigenlijk wat ik met Tableau heb weten te bereiken.

Peter Appel Transport

  • Categorie: Klanten case
  • Klant: Peter Appel Transport
  • Interviewee: Gert-Jan Neeft
  • Role: Business Analyst
  • Service: Tableau