Tijdens het volgen van de tableau desktop specialist training werkte ik zowel met Tableau desktop versie als Tableau public. Hier ontstond de vraag wat zijn eigenlijk de verschillen tussen de twee want ze lijken qua functionaliteit best veel op elkaar. In deze blog zal ik de verschillen tussen Tableau Public en Desktop uitleggen. 

Doelgroepen

Tableau Public is bedoeld voor individuen en organisaties die gratis data visualisaties willen maken en delen met het publiek. Dit kan ook via de tableau public desktop app. Het is ideaal voor hobbyisten, studenten, bloggers, journalisten en anderen die visualisaties willen delen met een breed publiek.

Tableau Desktop is gericht op professionele gebruikers en organisaties die krachtige data-analyse en visualisaties nodig hebben voor bedrijfsdoeleinden. Het is een betaald product en biedt geavanceerde functionaliteiten voor gegevensverbinding, analyse en dashboard creatie.

Functionaliteit

Tableau Public heeft enkele beperkingen ten opzichte van Tableau Desktop. Bijvoorbeeld, u kunt alleen gegevensbronnen gebruiken die openbaar toegankelijk zijn of die u zelf uploadt naar Tableau Public. Dit zijn bestanden zoals Excel, CSV, JSON, Google Sheets, Tekstdocument. Bovendien kunnen visualisaties die zijn gemaakt met Tableau Public alleen worden opgeslagen op de Tableau Public-server en niet lokaal.

Tableau Desktop biedt uitgebreide functionaliteiten voor gegevensverbinding, geavanceerde analyses, berekeningen, dashboard creatie en meer. Het stelt gebruikers in staat om verbinding te maken met verschillende gegevensbronnen, waaronder interne databases,Cloud Services en meer. Dit zijn databases zoals Microsoft SQL Server, MySQL, Oracle en andere connecties. 

Prijs

Tableau Public is gratis te gebruiken voor iedereen. Je kan je visualisaties opslaan op de Tableau Public-server, hierbij is het wel belangrijk dat de gegevensbronnen ook openbaar zijn of je moet deze uploaden naar Tableau Public.

Tableau Desktop is een commercieel product en vereist een licentie om te gebruiken. Er zijn verschillende licentie niveaus beschikbaar, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker.

Data-opslag

Tableau Public slaat visualisaties op de Tableau Public-server op en maakt ze toegankelijk voor het publiek via internet. Dit betekent dat ook dat je de visualisatie niet lokaal kan opslaan.

Tableau Desktop stelt gebruikers in staat om visualisaties lokaal op te slaan en te delen binnen hun organisatie, zonder afhankelijk te zijn van een externe server. Je kan je visualisaties voor jezelf houden en ze staan niet openbaar op het internet. Je kan deze alsnog online publiceren door ze op te slaan door middel van Tableau public.

Conclusie

Het is duidelijk dat zowel Tableau Public als Tableau Desktop hun eigen unieke voordelen en doelgroepen hebben terwijl Tableau Public ideaal is voor gratis, openbare visualisaties en toegang biedt tot een breed scala aan gegevensbronnen, heeft het beperkingen zoals het vereisen van openbaar toegankelijke data en het opslaan van visualisaties op de Tableau Public-server. Aan de andere kant is Tableau Desktop ontworpen voor professioneel gebruik en biedt het uitgebreide functionaliteiten voor gegevensverbinding, analyse en dashboard creatie, inclusief de mogelijkheid om verbinding te maken met interne databases en cloudservices. Hoewel Tableau Desktop een betaald product is, biedt het meer flexibiliteit en controle over gegevensbronnen en visualisaties, waaronder de mogelijkheid om ze lokaal op te slaan en te delen binnen de organisatie. De keuze tussen beide hangt af van de specifieke behoeften en doelstellingen van de gebruiker.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over onze trainingen voor onder andere Tableau Desktop klinkt dan hier.

Werk samen met een van onze consultants en haal het meeste uit je data.