Bij het maken van een kaart met zowel de top 5 als de onderste 5 van een dataset, was het niet mogelijk om met één filter beide selecties tegelijk weer te geven op de kaart. In deze blog zal eerst de verschillen tussen filters en sets uitgelegd worden, waarna ik laat zien hoe ik dit probleem heb opgelost.

Filters

Filters worden gebruikt voor het weergeven van relevante data. Voor een introductie hoe je filters toe past verwijs ik je naar onze eerdere blog.

SETS

Sets zijn velden die een subset van data bevatten op basis van een bepaalde conditie/filter. Er kan hiermee ook de granulariteit van de data mee worden weergegeven. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee types van sets:

  • Dynamic sets
    Dynamische sets zijn gedefinieerd op basis van bepaalde voorwaarden die veranderen wanneer de onderliggende data veranderd.
  • Fixed Sets
    Fixed sets zijn gedefinieerd op basis van een bepaalde voorwaarden. Dit betekent dat deze niet verandert wanneer de onderliggende data veranderd. Dit is uiterst geschikt om mee te vergelijken.

Creëren van sets

Voor het oplossen van mijn probleem heb ik gebruikgemaakt van dynamische en gecombineerde sets. Hieronder laat ik zien hoe ik deze sets gemaakt heb van de top 5 duurste landen om te studeren. Dit heb ik ook voor de bottom 5  dus de goedkoopste landen gedaan.

Weergeven op de kaart

Wanneer alleen de top vijf en bottom vijf landen moeten worden weergegeven op de kaart, zal er gefilterd moeten worden. Je zou denken dat dit kan door de top vijf en bottom set naar het filterpaneel te slepen.

Zoals hierboven te zien, werkt dit niet en krijg je een lege view. Dit kan gebeuren als de sets overlappende of tegenstrijdige gegevens bevatten. Tableau probeert dan mogelijk de sets samen te voegen, waardoor sommige gegevens worden uitgesloten, wat resulteert in een lege kaartweergave. Dit komt doordat beide sets uit country zijn gecreëerd.

Dit kan worden opgelost door een gecombineerde set te maken. Deze maak je als volgt:

Nu willen we alleen nog onderscheid maken tussen wat de duurste en goedkoopste landen zijn. Dit is mogelijk door de top 5 naar de colormarks te slepen.

Nu is er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de duurste en goedkoopste landen door het gebruik van kleuren. Alleen in de weergave zien we nog de namen IN en Out. Dit kan worden aangepast door het toepassen van een alias. Hierbij verandert de weergave van de naam zonder de onderliggende naam en data aan te passen. Die doe je als volgt:

Conclusie

Nu weet je hoe er gebruik kan worden gemaakt van (gecombineerde) sets en filters om gecombineerde gegevens weer te geven op de map. Dit kan ervoor zorgen dat je inzichten kan laten zien die je met losse sets niet zou kunnen weergeven.