Op 16 januari was Nederland weer eens bedolven onder een laag sneeuw. Zo een 40 mensen – waaronder ik – trotseerden het winterse weer om af te reizen naar het kantoor van RTL in Hilversum. Het stuk van Hilversum Centraal naar het Mediapark heb ik glibberend met mijn ov-fiets afgelegd. Bij RTL werden we warm onthaald in een heuse bioscoop. Compleet met popcorn, frisdrank en een goed gevulde RTL goodiebag. Reden van bezoek? De Tableau User Group. Hier een korte impressie en daar onder mijn bevindingen van de avond.

Ain’t nobody got time for that

We begonnen de avond met een presentatie van de host zelf. Savita en Joan van RTL Nederland vertelden enthousiast over hun werk bij  RTL en Videoland. Slechts 1 iemand had nog nooit van RTL gehoord (hoe dan?). Na het tonen van een flitsende video wist de volle zaal dat RTL veel meer is dan de TV zender die velen kennen. Savita en Joan leerden ons ‘the art of laziness’, en hoe ze in de afgelopen jaren een data afdeling bij RTL hebben opgebouwd die iedereen binnen de organisatie van de juiste informatie voorziet. We mochten ook mee kijken met een aantal Tableau rapportages. Zo wordt er over alle content op Videoland in verschillende stadia data verzameld. Deze rijke schat aan gegevens wordt vervolgens in strakke dashboards aan de organisatie geserveerd. 

Skin Bags

Roman Bunin van Nebius stond als volgende te trappelen om zijn verhaal met ons te delen. We begonnen met een trucje met je handen die ons pijnlijk duidelijk maakte dat we als mensen sommige ogenschijnlijk simpele opdrachten niet goed kunnen uitvoeren. Wij hebben als mensen (skin bags zoals Roman het op een creatieve manier omschreef) zeker wat tekortkomingen. Roman zijn oplossing: Artificial Intelligence (AI). Omdat het een Tableau User Group betrof ging Roman diep in op mogelijke toepassingen van AI voor Business Intelligence (BI) governance. Zo heeft hij bijvoorbeeld getest of AI geschikt is om documentatie te schrijven op basis van screenshots (spoiler: ja), of AI Change-logs kan schrijven (ook ja), en of AI op basis van handgemaakte schetsen dashboards kan maken. Voor deze laatste taak is het voor AI nog wat te vroeg. 

VRIJ in Groningen

De presentaties werden afgesloten door Louis Witte. Die nam ons in vogelvlucht mee in zijn 30-jarige carrière bij de provincie Groningen. Zijn missie: een data-gedreven overheid. In zijn missie is hij – snel door de tijd – van 3d-grafieken naar een heus Tableau Platform gegaan: de Staat van Groningen. Hier onderhouden hij en zijn collega’s een breed arsenaal aan dashboards met data over de provincie. Van waterkwaliteit en aardbevingen tot vogelstanden. Zijn boodschap aan de zaal: maak data VRIJ (Visueel aantrekkelijk, Rijk in informatie, Interactief, Je kunt het delen).

Golden Ticket & drinks

Natuurlijk zou de avond niet compleet zijn zonder wat Tableau Swag. En aangezien we in een bioscoop zaten: onder een aantal stoelen zat een Golden Ticket verstopt. Een golden Ticket dat recht gaf op een gave Tableau trui. De zaal sprong enthousiast op om te zoeken. En na de presentaties in stijl te hebben afgesloten verplaatsen we ons naar de lobby om na te praten. Dit alles onder het genot van een drankje en hapje.

Tableau User Group Netherlands

Een keer per kwartaal organiseren we een Tableau User Group. Van Tableau gebruikers, voor Tableau gebruikers. Voor elk niveau en voor elke functie, iedereen is welkom. Schrijf je hier in om op de hoogte te blijven van toekomstige events. Als je interesse hebt om een Tableau User Group bij jou te hosten, of je hebt een leuk Tableau verhaal, neem contact met ons op!