In deze blog zullen we kijken naar wat het nut is van een moderne data stack voor de business intelligence van organisaties en bedrijven.

Heel veel organisaties kunnen tegenwoordig niet om data heen. Ze verzamelen gegevens en proberen er conclusies uit te trekken. Dat is heel nuttig, maar vaak ook simpelweg noodzakelijk. In een wereld die om data draait, wordt niet alleen verwacht dat we wat met data doen: organisaties en bedrijven die er niets of te weinig mee doen, blijven achter. De gevolgen daarvan kunnen ingrijpend zijn.

De manier waarop gegevens vergaard, geanalyseerd en gepresenteerd worden kan een grote impact hebben. Aan de ene kant bepaald dat wat voor en hoeveel inzichten er uit de data gehaald kunnen worden. Meer informatie, maar vooral ook betere informatie, zorgt ervoor dat er binnen een organisatie succesvollere beslissingen kunnen worden genomen. Dat is wat datagedreven werken zo belangrijk maakt. Aan de andere kant bepaald deze inrichting ook hoeveel tijd medewerkers kunnen besteden aan welke dingen. Daarbij kan heel veel tijd (en geld) verloren gaan, of juist gewonnen worden. We zien bijvoorbeeld dat er binnen organisaties veel tijd wordt besteed aan verouderde systemen in de lucht houden. Het is jammer als in die tijd niet kan worden gewerkt aan nieuwe bedrijfsinzichten!

Wat is een data stack?

Met data stack bedoelen we hier de verzameling tools die nodig zijn om de business intelligence (BI) van een organisatie te voeren. We hebben het dan bijvoorbeeld over tools om data op te slaan, bewerken, visualiseren, analyseren, etc. Bij The Information Lab Netherlands hebben we specifieke ideeën over welke technologieën hier het meest geschikt voor zijn, maar de belangrijkste vraag daarbij blijft wat het beste bij een organisatie past. Het doel is het generen van inzichten en informatie voor de bedrijfsvoering. Daar gaat business intelligence over. Hoe dat het beste gedaan kan worden, verschilt per organisatie. Dat is ook afhankelijk van welke software al gebruikt wordt, welke kennis er in huis is en wat de informatiebehoeftes zijn.

Een moderne data stack

De inrichting van een data stack is dus voor elke organisatie anders. Dat betekent niet dat er geen belangrijke leidraden zijn. Allereerst zien we dat de cloud een steeds belangrijkere positie inneemt. Daar staat modern in moderne data stack ook vooral voor. Bewegen naar de cloud betekent meer flexibiliteit, bredere beschikbaarheid en betere schaalbaarheid.

Het is daarnaast ook belangrijk dat een organisatie eigenaarschap heeft over de data. Dat gaat niet alleen over de gegevens, maar juist ook over hoe deze getransformeerd worden en welke middelen daarbij gebruikt worden. Het moet altijd duidelijk zijn wat er gedaan wordt en waarom. Het liefst wordt daarbij ook vastgelegd hoe de oplossingen zich in de loop van de tijd ontwikkeld hebben. Even belangrijk is dat de data op een centrale plek verzameld wordt en toegankelijk is voor iedereen die er gebruik van moet maken. Het creëren van een single version of the truth is vaak een van de hoofdredenen om een moderne data stack te implementeren.

Verder is het cruciaal om goed samen te kunnen werken. De gebruikte tools moeten daartoe voldoende mogelijkheden bieden. Dit wordt steeds belangrijker naarmate een organisatie groeit, maar is ook al van wezenlijk belang bij kleine teams. Dat geldt overigens niet alleen binnen een BI-team. Het is juist de bedoeling dat ook andere mensen binnen de organisatie toegang tot de data hebben en er zelf inzichten uit kunnen halen. Daarbij helpt het als de tools een brede data-zelfredzaamheid mogelijk maken.

Wat is het nut?

Tot slot, een goede, moderne data stack is meer dan alleen de som der delen. Als alle tools goed in elkaar grijpen, ontstaat er iets dat ontzettend veel waarde toe kan voegen. Vaak bestaat een data stack uit meerdere onderdelen. Deze moeten goed zijn in waar ze voor bedoeld zijn, maar ze moeten vooral ook soepel met elkaar te combineren zijn. Dat scheelt tijd en zorgt voor focus in het BI-team dat niet bezig hoeft te zijn met de technologie, maar met het mogelijk maken van bedrijfsinzichten die de organisatie vooruithelpen!

Soms is het goed om de volgende vragen te stellen: halen we voldoende inzichten uit onze gegevens? Zijn we meer tijd kwijt aan technologie dan aan inzichten verkrijgen? Vormt onze data stack een goed werkend geheel waardoor informatie bij de juiste mensen komt? Deze problemen kunnen een organisatie tegenhouden. Een moderne data stack biedt een manier om verder te komen.

Meer weten?

Benieuwd naar hoe wij kunnen helpen een moderne data stack te implementeren? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor het lezen van deze blog. Bekijk onze blog page voor meer blogs over Snowflake, dbt, Tableau en Alteryx.