In deze blog bekijken we waarom organisaties zoveel baat kunnen hebben bij dbt (data build tool). We kijken daarbij naar een aantal van de belangrijkste sterke punten.

Business Intelligence en dbt

Met de juiste informatie maken we betere keuzes. Business Intelligence (BI) gaat uiteindelijk over beslissingen nemen. Dat is cruciaal in een wereld waarin veel bedrijven het maximale uit hun data halen. Als er concurrentie is, kun je niet achterblijven, maar ook organisaties zonder winstoogmerk kunnen de eigen doelen beter bereiken met de juiste informatie.

Soms wordt autorijden als metafoor gebruikt. Door naar het dashboard te kijken, weten we hoeveel gas we moeten geven. We kunnen sturen op de informatie die we krijgen, maar die informatie moet wel kloppen. Het is niet genoeg om iets heel duidelijk en inzichtelijk te maken. De conclusies moeten wel correct zijn en gebaseerd op de data. Dat is waar dbt van grote waarde kan zijn!

Bewezen manier van denken

Wat is dbt dan? Het is software waarmee we gegevens kunnen combineren en transformeren. Beide zijn absoluut essentieel voor het verkrijgen van inzichten. Data moet verzameld worden en ergens opgeslagen. Daarna moet het ook ergens gevisualiseerd en gepresenteerd worden. Alles wat daartussen gebeurt kan door dbt opgepakt worden. Het belang daarvan is niet te overschatten, aangezien data vaak pas betekenisvol wordt in de juiste vorm en combinatie.

Wat maakt dbt hier goed in? Ik denk dat een deel van de kracht van dbt schuilt in de filosofie dat ook in data de manier van denken van software engineering moet worden toegepast. Dat houdt, onder andere, in dat alles wordt vastgelegd in code. Goede, met dbt gemaakte oplossingen zijn daarom controleerbaar en schaalbaar. Ook bieden ze overzicht en flexibiliteit omdat alles bevraagd kan worden, ook programmatisch. We zien dan ook dat manier van denken veel organisaties helpt grip te krijgen op hun BI.

Samenwerken, samenwerken, samenwerken

Binnen elke organisatie is samenwerking van wezenlijk belang, zeker als teams groeien. Aangezien alles code is in dbt, kunnen versies beheerd worden. Er zijn geen losse bestanden nodig, de geschiedenis van een bestand blijft bewaard en meerdere mensen kunnen tegelijkertijd aan dezelfde projecten werken! Ook is het mogelijk om precies te zien wat er allemaal gebeurt en verandert, ook als heel veel mensen samen werken.

Open source en robuust

Tot slot, dbt Labs, het bedrijf achter dbt, ontwikkelt en onderhoudt de software, maar de broncode is wel publiek toegankelijk (en gratis). Daarom kunnen ontwikkelaars precies zien wat er gebeurt. Ze kunnen ook verbeteringen voorstellen, of eigen versies van de software maken. Dat zorgt er voor dat dbt sneller ontwikkeld kan worden en beter gevalideerd. Daarnaast is het ook veilig en toekomstbestendig om de software te gebruiken: we zijn niet afhankelijk van de grillen van een partij, maar hebben altijd een dbt versie tot onze beschikking waarmee we onze cruciale transformaties kunnen uitvoeren.

Tegelijkertijd is dbt een commercieel bedrijf dat betaalde cloud-diensten aanbiedt. Dat is het verdienmodel. Het is een betrouwbare partner van veel grote bedrijven als Snowflake en Databricks. Als de rol en het belang van dbt groter worden binnen de werkwijze van een organisatie, kan het nuttig zijn om dbt alles automatisch uit te laten voeren, in de cloud. Ook kan ondersteuning (support) gewenst zijn. Dit alles is mogelijk!


Organisaties kunnen veel baat hebben bij dbt. Contacteer ons bij vragen en als we kunnen helpen dbt te implementeren!

Bedankt voor het lezen van deze blog. Bekijk onze blog page voor meer blogs over Tableau, Alteryx, and Snowflake.

Of download ons gratis Whitepaper over datagedreven werken:

Tags: