De nieuwste release van Alteryx Designer bevat een zeer welkome toevoeging: de Control Container. Gebruikers krijgen hiermee interessante nieuwe mogelijkheden voor het bouwen van dynamische workflows. In dit blog vertel ik je kort bij welke uitdagingen de Control Container je kan helpen.

Wanneer gebeurt wat? / Orkestratie

Controle over de volgorde van uitvoering in een workflow kan een flinke uitdaging zijn. Schrijven en lezen met hetzelfde bestand is daar een mooi voorbeeld van. Soms kiezen gebruikers er dan ook voor om hun workflows in meerdere delen op te splitsen. Er zijn dan sowieso meerdere bestanden om te onderhouden. En als volgorde bepaald wordt met scheduled workflows op Alteryx Server, is er daarnaast een uitdaging qua timing (want die eerste loopt altijd uit…). Met andere oplossingen houd je weliswaar één workflow, maar wordt deze weer vrij snel complex.

Met Control Containers is dat niet langer aan de orde. Wanneer je Control Containers op elkaar aansluit, zullen ze netjes na elkaar hun taak uitvoeren. En jij bepaalt in welke volgorde, in één workflow.

Gebeurt er überhaupt wat? / Conditionele uitvoering

Soms wil je bepaalde onderdelen van je workflow dynamisch aan of uit kunnen zetten, het liefst aan de hand van wat er in je data zit. Maar hoe?

Met Control Containers is dit gemakkelijk en snel uit te voeren. Een Control Container heeft namelijk een input die kan worden gebruikt om deze aan of uit te zetten. Deze input kan aangesloten worden op data uit je workflow – aan/uit logica is dan snel gemaakt.

Wat is er gebeurd? / Logging

Alteryx schrijft log files van de uitvoering van je workflow. Die staan… ergens. En je wil misschien niet alles hoeven doorspitten, maar alleen de log data van een onderdeel dat je aan het testen bent.

Control Containers sturen een log uit van alleen de Tools die je erin hebt geplaatst – als workflow data! Je kunt dus gemakkelijk een log bestandje maken van precies hetgeen je wilt weten, op een plek die jou schikt, in een bestandsformaat dat jou uitkomt.

Deze log data kun je natuurlijk óók direct in je workflow gebruiken voor conditionele uitvoering. Je kunt dus een warning of error message van een Tool een procesonderdeel laten aftrappen.

Conclusie

Control Containers bieden gebruikers een aantal krachtige nieuwe mogelijkheden. Deze nieuwe feature alleen is al reden genoeg om Alteryx Designer 2023.1 eens uit te proberen, lijkt me. Wil je meer weten? Lees dan dit blog, waarin ik uitgebreid uitleg hoe Control Containers precies werken.


Photo by Vishnu R Nair: https://www.pexels.com/photo/people-at-concert-1105666/