Voor een beurs werd mij gevraagd om een dashboard te maken rondom het thema zorg, ik koos voor een ontwerp waarin routes met tijd en aantal bewegingen de hoofdrol speelt, maar hoe maak je het bewegend en met tijd? (Dit is het laatste blog in een reeks over het nabouwen van het onderstaande workbook).

Om dit workbook te maken dient u de volgende volgorde aan te houden: eerst wordt er data aangemaakt, vervolgens een afbeelding geplaatst en daarna wordt het worksheet gemaakt. Dit blog bestaat daarom uit vier delen:

  1. Een afbeelding inmeten en de data aanmaken;
  2. een afbeelding inlezen;
  3. de data ‘plotten’ of projecteren en routes aanmaken;
  4. de factor tijd toevoegen.

Voor het workbook kunt u hier klikken of in het onderstaande embedded workbook klikken.

Hoe maak je het bewegend en met tijd?: Datum invoeren

Het voorgaande blog in deze reeks is hier te vinden is hier te vinden.

Op het eerste gezicht is het vrij makkelijk om de tijd mee te nemen. Gewoon ‘Datum’ naar het Filter Pane slepen en hop, de tijd is toegevoegd. Maar aangezien we tijd én dag willen tonen moet er iets meer gebeuren.

Hoe ziet dat eruit, ik zal eerst laten zien met ‘Datum’ als distinct dimension in de vorm van een MDY (Month-Day-Year). (Vervolgens ‘Use All‘, selecteer ‘Show Filter‘ en pas de instellingen van het filter aan naar ‘Single Value Slider‘).:

Nu zien we het aantal bewegingen per dag, maar per uur is misschien ook interessant. U kunt dit doen door ‘Datum,’ weer toe te voegen aan de filters en ditmaal ‘hours’ te kiezen. Volg dezelfde stappen als hierboven.

Hoe maak je het bewegend en met tijd?

Het probleem is nu alleen dat Tableau de omvang van de lijnen automatisch aanpast, het is daarom slim om de laagste en hoogste waarde op te zoeken. In dit geval de MIN([Aantal bewegingen]) en de MAX([Aantal bewegingen]). In dit dataset is de het maximaal aantal bewegingen op een dag 125 en het minimaal aantal bewegingen 0 of 1.

Hoe maak je het bewegend en met tijd?
Hoe maak je het bewegend en met tijd?

Vervolgens ziet uw worksheet met een datum er zo uit:

Om de cijfers of informatie nog duidelijker te maken kan de waarde van het eindpunt van de route toegevoegd worden. Dit kunt u doen door op ‘Label‘ te klikken in de Marks Pane, om de grijze kleur achter het Label weg te halen kunt u op ‘Colour‘ klikken. Klik daar onderaan op ‘Halo:…’ en selecteer wit (met ‘None‘ schijnt de achtergrondafbeelding door).

Animatie

De volgende stap om het bewegend en met tijd te maken is het toevoegen van een animatie.

Hoe maak je het bewegend en met tijd?

Nu verschijnt links in beeld de configuratie van de animatie, met ‘duration‘ kan het tempo ingesteld worden.

Hoe maak je het bewegend en met tijd?

Het eindresultaat ziet er als volgt uit:

Dit is het einde van het blog “Hoe maak je het bewegend en met tijd?”. U kunt nu de data klaarmaken voor een route met tijd en datum, een afbeelding plaatsen en de route maken.

Bronnen

Foto afkomstig van Unplash, fotograaf: Sylvan Gllm.