Laatst maakte ik een dashboard waarvoor ik een oude Engelse dataset gebruikte. Het diende een Nederlandstalig dashboard te worden, dus ergens tijdens het maakproces paste ik de alias functie toe. Zo tover je toch redelijk snel de inhoud van je dashboard om naar het Nederlands. In de afrondende fase van het proces wilde ik toch nog een wildcard filter op de “aliased” dimensie invoegen, maar dat werkt niet zo blijkt. In dit blog de Alias in Tableau, Valkuilen en Oplossing.

De lastigheid van de Alias

Dimensionele filters kijken naar de fysieke laag van je data. Aliassen zitten daar als het ware naast. Een filter doet dus zijn werk, en vervolgens worden de aliassen weer toegepast. Bij een “Wildcard Match” filter toetst het filter jouw ingave dus ook niet aan een alias, maar aan de waarden binnen de dimensie. En zo duurt het zoeken lang.

Ook wanneer je bijvoorbeeld dimensies gaat samenvoegen, zoals Stad en Provincie, dan zal in de nieuw gemaakte dimensie de onderliggende data terugkomen in het resultaat. Een kort voorbeeld:

> > > > Hier zien we dus direct de beperking van de alias. Alle functies in Tableau blijven werken met de onderliggende waarden in de dimensie. Gelukkig is er een workaround.

Calculated Field

De oplossing is “simpelweg” het maken van een calculated field dat de gewenste aliassen via een if als resultaat terug geeft:

If statement voor Stad naam

Deze dimensie [Stad naam] werkt in alle opzichten hoe je zou verwachten van een dimensie. Er is wel nadeel hieraan. Als het om een dimensie gaat met veel verschillende waarden, ben je wel even bezig. Dat is vooral vervelend als je net ook al (voor niets) al die aliassen hebt zitten ingeven. Daarom hoop ik dat dit blog jou bereikt vóórdat je tegen dit probleem aanloopt.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met dit blog. De Alias in Tableau, valkuilen en oplossing.

Wil je nog meer leren over Tableau of The Information Lab, check dan ons blog.

Heb je meer hulp of uitleg nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor onze workshops en trainingen of huur een consultant in.

Ik schreef dit blog in het Nederlands. De Engelse variant is automatisch vertaald.

Highlight Image: Photo by Tamara Gak on Unsplash