Ook deze casus komt voort uit een vraag die binnenkwam bij onze support desk. Hoe vergelijk je 1 persoon of categorie tegen de rest, en belangrijker, hoe zorg je die ene persoon of groep makkelijk kan selecteren? Het antwoord: Dynamisch groeperen met een parameter.

De use case

Voor deze blog heb ik een kleine dataset aangemaakt. We willen steeds uit een dropdown 1 naam kiezen, wiens metrics vervolgens afgezet worden tegen de totalen van de rest. Hieronder toon ik de dataset (Excel) en een simpel overzicht met een calculated field in Tableau.

Het doel is om een overzicht te maken dat 1 gesecteerde Customer vergelijkt met een groep “Others”. Daarnaast willen we uit een dropdown die ene Customer kunnen selecteren. Hoe doen we dat? Het antwoord is eigenlijk best simpel: We maken een dimensie die bepaalt wie in “Others” zit en wie niet (die ene Customer.) Die dimensie wordt ingevuld met behulp van een parameter.

De parameter maken

Ik rechts klik in het data pane en kies “Create Parameter”. De parameter geef ik direct een duidelijke naam: “Select Customer”. Ik zet het datatype op “String” en kies bij Allowable values voor “List”. Deze lijst vul ik met Customers door “Add values from >”.

De lijst wordt direct gevuld met de Values uit Customer en ernaast zien we een kolom met Display values. Deze zien we dus terug in de dropdown. Je kan hier evt aliassen toepassen als dat de voorkeur heeft, maar aangezien het namen betreft en de waarden in de lijst gelijk zijn aan de waarden in de view, laat ik het zo. Wel voeg ik een extra waarde toe; via “add” zet ik “select customer” erin. Die gebruik ik als “Current value”.

Mocht je een dimensie willen gebruiken die veel updates kent, dan kan je ervoor kiezen de parameter te vullen bij opening van het workbook. Dan weet je zeker dat alle waarden aanwezig zijn.

De parameter is ingesteld dus ik klik op OK. Hij verschijnt nu links onder in het data pane. Na een rechts klik erop, kies ik “Show Parameter” en hij verschijnt in de view, rechtsboven. Hij doet echter nog helemaal niets.

De parameter koppelen aan een dimensie

Mijn plan is nu om mijn visual alsvolgt aan te passen. Ik splits de metrics door middel van een nieuwe dimensie in de plaats van de Customer dimensie op de Row Shelf. Die dimensie bestaat uit 2 waarden, de gesecteerde klant, en “Others”. En dat gaat die parameter voor ons regelen.

We maken een calculated field aan. Ik noem die “Others | Selected Customer”. Dit wordt dus bovengenoemde dimensie. Ik voer de volgende expressie in:

Nu de dimensie gemaakt is, kan ik de Customer dimensie vervangen. Dit is nu het resultaat:

En als we een klant selecteren:

Voila. Dynamisch groeperen met een parameter, zo doen we dat. Natuurlijk kan je de inzet van parameters op oneindig veel manieren toepassen. Kijk bijvoorbeeld hier voor meer Tableau parameter artikelen.

Wil je nog meer leren over Tableau of The Information Lab, check dan ons blog.

Heb je meer hulp of uitleg nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor onze workshops en trainingen of huur een consultant in.