Een van mijn favoriete nieuwe features in de nieuwe versie van Tableau 2022.1: je kunt nu je view data customisen. Ik leg eerst uit wat view data is en hoe je het kunt gebruiken. Ik zal daarna de tekortkomingen in de oude versies van Tableau laten zien en eindigen met hoe mooi dit in de nieuwe versie van Tableau is opgelost.

Wat is view data?

Ik gebruik de optie view data altijd wanneer ik een dashboard maak. Het is een erg handige functie omdat je letterlijk kunt zien welke regels data er door Tableau in de visualisatie gebruikt worden. Het dus eigenlijk weer een tabel van je data. Zo kun je in bijvoorbeeld een scatter plot (zoals in de afbeelding hieronder) precies zien welke data gebruikt wordt voor welke punten. Je kunt view data in Tableau op twee manieren openen:

1. Selecteer view data in het menu

Klik in je Tableau visualisaties op een of meerdere marks waarvan je de data wilt bekijken. Klik vervolgens met je rechtermuisknop op de marks en selecteer: ‘View data’.

2. Klik op het view data icoon

Een tweede manier is om het view data icoon te selecteren in de tooltip. Selecteer daarvoor wederom een of meerdere marks in je visualisatie. In de tooltip verschijnen nu een aantal icoontjes. Selecteer het ‘view data’ icoon.

View data

In versies ouder dan Tableau 2022.1 verscheen vervolgens een pop-up. Hierin staat de onderliggende data die gebruikt wordt voor je selectie. In de summary staan de kolommen die je gebruikt in je dashboard. Als je in het tabje schakelt naar ‘full data’ kun je alle kolommen bekijken die in je dataset staan. Ik gebruik eigenlijk altijd ‘full data’ om te controleren wat er met de data gebeurd en of dit goed gaat.

Waarom is dit handig?

Zoals gezegd gebruik ik deze functie bij elk dashboard die ik maak. Waarom? Omdat je heel goed kunt controleren waarom Tableau zaken op een bepaalde manier laat zien. Tableau aggregeert vaak informatie, dat wil zeggen dat meerdere regels met data soms als één staafdiagram worden getoond. Dat kan soms verwarrend zijn omdat je getallen ziet maar je niet precies weet uit welke data die opgebouwd is. Met view data kun je dit precies zien en krijg je weer grip op welke data Tableau precies gebruikt bij het opbouwen van de visualisaties.

Waarom was dit onhandig?

Helaas had view data ook een keerzijde. Je kon namelijk alleen maar alle kolommen tegelijk bekijken. Ook stond de volgorde waarin de kolommen getoond werden vast. In een grote dataset waar veel kolommen in staan, is het dus vaak eindeloos scrollen voor je bij de kolommen komt die je wilt controleren. Soms is het ook fijn als gerelateerde kolommen naast elkaar staan. Als ik in onderstaand bijvoorbeeld per speler de MVP punten wil narekenen (is de kolom assist + goals) zie ik al snel veel zaken die afleiden. Ook wil je soms bepaalde kolommen exporteren voor collega’s. In oudere versies van Tableau had je alleen de mogelijkheid om alle kolommen te exporteren.

Customise je view data in Tableau 2022.1

Gelukkig heeft Tableau de view data een volledige makeover gegeven. We hebben nu veel meer flexibiliteit. Op onderstaande afbeelding is te zien hoe view data er in de nieuwe versie van Tableau uitziet. De nieuwe interface ziet er net iets anders uit. Zo hebben we de tabjes ‘full data’ en ‘summary’ nu links in beeld staan. Daarnaast kunnen we voor de geselecteerde kolommen zien wat voor data type deze zijn.

Ook kunnen we nu de kolommen van volgorde wijzigen, zoals hieronder te zien is. Selecteer simpelweg een kolom en gebruik de pijltjes om de kolom naar links of rechts te verplaatsen.

Tevens kunnen we nu zelf bepalen welke kolommen we wel en niet willen zien in view data. Klik hiervoor op de knop ‘Show Fields’ en selecteer de kolommen die je wilt tonen of verbergen.

Als klap op de vuurpijl kun je deze data vervolgens ook als .csv downloaden om te delen met collega’s. Gebruik daarvoor de knop ‘Download’.

Kortom, view data heeft eindelijk de flexibiliteit gekregen om nóg makkelijker te controleren wat er precies met je data gebeurt. We kunnen alleen de voor ons relevante kolommen selecteren, ze verplaatsen van volgorde en ze makkelijk exporteren om te delen. Dit gaat mij in ieder geval veel tijdswinst opleveren.

Meer weten over view data? Bekijk hier de documentatie van Tableau.

Heb je nog vragen aan mij? Stuur mij een connectie verzoek op LinkedIn. Wil je beter worden in Tableau? Neem eens een kijkje bij onze Tableau training sessions. En tot slot, mijn collega’s en ik helpen je graag met Tableau.