Tijdens het maken van een dashboard kan je veel tijd bezig zijn met de opmaak. Het aanpassen van alle kleuren, lettertypes, randen en lijnen kan veel tijd kosten, vooral als je dit stuk voor stuk voor alle worksheets moet doen. Vaak gebruik je dezelfde stijl in de worksheets, zodat de worksheets een geheel vormen, hierdoor maak je vaak dezelfde aanpassingen aan de opmaak. Gelukkig kan je de opmaak kopiëren van een worksheet met copy formatting en die daarna plakken over de andere sheets.

Wat gaan we doen?

Om duidelijk te laten zien wat het effect is van copy formatting heb ik twee totaal verschillende stijlen gebruikt. Het maakt trouwens niet uit of de grafieken verschillend zijn, je kan de opmaak kopiëren van een donut chart en die plakken over een bar chart. Het is zelfs mogelijk om de opmaak te kopiëren van een bestand naar een andere.

De opmaak die ik wil kopiëren
De opmaak die ik wil vervangen

Copy en past formatting

Om de opmaak van een sheet te kopieren ga je naar de tab met de naam van de sheet, dit is onderaan het scherm. Klik met de rechter muisknop op de naam van de sheet en selecteer Copy Formatting. Hierna klik je met de rechter muisknop op de sheet waarvan je de opmaak wilt vervangen en selecteer Paste Formatting.

Het effect van Copy Formatting

Hieronder kan je zien wat het effect is van het plakken van de opmaak. De kleuren, lettertypes, randen en lijnen worden allemaal vervangen. De opmaak van de titel, in dit geval Test Sheet, blijft hetzelfde.

Dit simpele trucje kan je veel tijd besparen bij het maken van een dashboard. Wanneer je veel sheets handmatig moet aanpassen, dan is de kans groot dat je iets vergeet, of een verkeerd formaat selecteerd. Gelukkig zijn dit soort problemen nu verleden tijd.


Wil je nog meer leren over Alteryx, Tableau of The Information Lab, check dan ons blog.

Heb je meer hulp of uitleg nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor onze workshops en trainingen of huur een consultant in.