Op de laatste dag van het 1e kwartaal komt Tableau uit met 2022.1. En daar zitten een aantal enorm goeie features in. Maar mijn twee favoriete onderdelen zijn toch wel echt de Workbook Optimizer én Filter Performance Optimization. Beide gaan een flinke impact hebben op de snelheid van dashboards en op hoe je eindgebruikers jouw dashboard zullen ervaren.

De Workbook Optimizer is een tool die je kunt gebruiken tijdens/na het maken van je visualisaties in Tableau. Waarbij Tableau aan de hand van een aantal standaard tests tips geef om de performance van je workbook te optimaliseren. Het is aan jouw om deze voorstellen uit te voeren, of te laten voor wat het is.

workbook optimizer 2022.1
2 onderdelen die ik kan aanpassen om mijn workbook te verbeteren

Superhandig voor gebruikers van alle niveaus. Sommige van jullie zullen deze onderdelen zelf al afgaan maar dat het nu geautomatiseerd is werkt toch wel heel prettig. Kijk naar Tableau Tim’s korte video voor een snelle uitleg https://www.youtube.com/shorts/96p8-tPjM_g of lees Dylan’s blog voor een verdiepende blik https://theinformationlab.nl/2022/03/29/tableau-performance-workbook-optimizer/

Een andere feature die de snelheid van Tableau dashboards ten goede zal komen is de algemene Filter Performance Optimization. Niet heel veel over te zeggen behalve dat Tableau de werking van Filters en hun impact op de snelheid van je dashboards flink onderhanden heeft genomen. Hierdoor kun je meer filters gebruiken en zal de algemene interactiviteit tijdens het consumeren veel soepeler aanvoelen en al met al een prettigere ervaring zijn.

Zelf kijken hoe deze features werken? Download gelijk de laatste versie https://www.tableau.com/support/releases/desktop/2022.1 en versnel je dashboards.
Voor meer features zoals Ask Data verbeteringen, hoe je makkelijk root tables kan aanpassen binnen Tableau’s Relatie Model, de vernieuwde tool bar op Tableau Server en Online en nog veel meer https://www.tableau.com/products/new-features#item-89136

Tags: