“Wat kan ik doen om de performance van Tableau te verbeteren?” is een vraag die veel voorbij komt bij The Information Lab.

De kracht van Tableau is dat visualisaties er aantrekkelijk uitzien en dat dat de eindgebruiker interactief met de data bezig kan zijn om deze nog beter te begrijpen. Die functionaliteiten voegen veel toe, maar zijn duur in termen van rekenkracht en datatransport. Om de performance voor de gebruiker optimaal te maken en de systemen te ontlasten loont het daarom om Tableau Workbooks voor publicatie te optimaliseren.

Om Tableau Workbooks te optimaliseren is echter kennis nodig hoe dit aan te pakken. Deze kennis is niet altijd bij de gebruikers aanwezig, omdat zij zich liever focussen op het maken van betekenisvolle visualisaties dan hoe snel ze laden na de publicatie. Om deze reden komt Tableau binnenkort met de eerste release van 2022. Een van de nieuwe functionaliteiten van Tableau Desktop is de Workbook Opimizer.

De Workbook Optimizer zal voor publicatie van workbooks de optie bieden om een performance review te doen. De uitkomst van de analyse zal er als volgt uit komen te zien: (bron)

De analyse is als volgt opgedeeld:
Take Action
De aanbevolen handelingen in deze sectie komt de performance in vrijwel alle gevallen ten goede.

Needs review
Deze sectie doet voorstellen die de performance waarschijnlijk verbeteren. Dit betekent niet dat de huidige opzet per definitie fout is.

Passed
Hier kun je je bewust worden welke best practices van Tableau al toegepast worden.

Kortom is dit een feature om naar uit te kijken en een extra reden om te willen upgraden.
De precieze release date is momenteel nog niet bekend.
Voor een overzicht van alle nieuwe functionaliteiten, bekijk de Coming Soon pagina van Tableau.