Een aantal weken geleden ben ik mijn Alteryx ontdekkingstocht begonnen. Nu ik inmiddels de eerste twee certificaten behaald heb vond ik het tijd om een overzicht te maken van mijn favoriete Alteryx tools! In deze blog zal ik iedere tool kort omschrijven. Daarnaast zal de naam van elke tool een link bevatten die je naar een andere blog verwijst. Daar kun je uitgebreidere uitleg en gebruiksvoorbeelden vinden van de desbetreffende tool.

Preparation tools

Multi-Row Formula

Deze tool is voor een groot deel vergelijkbaar met de normale formula tool. De kracht van de multi-row formula ligt hem in het feit dat je nu niet alleen naar andere kolommen kan verwijzen maar óók naar andere rijen. Dit kan erg handig zijn bij het berekenen van cumulatieve waarden, verschil ten opzicht van de vorige rij(en) maar ook het ‘uitvullen’ van waarden om zo null waarden te vervangen.

Multi-Field Formula

Soms wil je dezelfde berekening binnen de formula tool toepassen op meerdere rijen. Dit kan je doen door meerdere berekeningen te maken in de formula tool. Echt overzichtelijk werken is dat natuurlijk niet, en het kost ook nog eens meer tijd. Met de Multi-Row formula tool kan zoiets heel gemakkelijk. Vink de velden aan die je wilt aanpassen en schrijf de formula. Pro-tip: je kan met deze tool als je de huidige kolommen wilt overschrijven zelfs het data type aanpassen!

Data Cleansing

Via de data cleansing tool kun je vaak voorkomende problemen met data kwaliteit oplossen. Zo is het mogelijk om null waarden te vervangen, of ongewenste karakters te vervangen (zoals bijvoorbeeld spaties aan het begin of einde van de cel). Om het nog mooier te maken kun je de gewenste acties op meerdere kolommen tegelijk toepassen! Deze tool zul je vaak aan het begin van een workflow tegenkomen.

Generate Rows

Met de generate rows tool kun je nieuwe waarden toevoegen aan je dataset! Je voegt hiermee een nieuwe kolom toe. In die kolom komen waarden die beginnen bij een initialisatie waarde die vervolgens telkens verhoogd óf verlaagd wordt totdat aan een bepaalde zelfgekozen conditie voldaan is. Klinkt ingewikkeld, maar is het niet. Klik op de link hierboven, dan wordt het je hopelijk duidelijker!

Binnenkort meer….