Ben je bezig geweest met een mooi dashboard, wil je op twee (sub)dimensies kunnen filteren, zit je ineens naar een leeg scherm te kijken! Als je weet dat de combinatie van je filterinstelling een leeg scherm oplevert, is er niet veel aan de hand, maar weet de eindgebruiker dat ook? Of lijkt het misschien erg veel op een error? Beter is om gewoon het hele probleem te vermijden. Dus hoe voorkom je een leeg dashboard door meerdere filters? Ik leg het je hieronder uit.

Even het probleem bekijken

Voor deze blog gebruik ik de Sample-Superstore dataset. Ik heb een en ander op een dashboard gezet en wil filteren op Category en Sub-category. Wat gebeurt er eigenlijk dat het dashboard plots leeg is? In het filmpje hieronder boots ik dat na.

Elke Category bevat dus een aantal Sub-categories. Eerst selecteer je een Category en vervolgens een Sub-category. Maar selecteer je vervolgens een andere Category, dan vervalt de selectie op je Sub-category niet. In het filmpje is het goed te zien, en het is ook super logisch, want als je de omzet wil zien van ‘Bookcases’ uit de Category ‘Office Supplies’ dan is die gewoon nihil, nul, non-existent. Alle omzet van ‘Bookcases’ behoort namelijk toe aan Category ‘Furniture’. Vandaar dat je dashboard dus plots wat bleek ziet.

Filters zijn dus soms een beetje dom. Ze beinvloeden elkaar wel, maar houden vast aan hun selectie tot jij zegt dat ze daarmee moeten ophouden, en niet een ander filter. Dus hoe voorkom je een leeg dashboard door meerdere filters? Ik ga dat doen door een worksheet als filter toe te passen. Twee keer in dit geval.

Een worksheet maken voor filtertoepassing

Ik maak eerst een nieuwe worksheet en zorg dat ik alleen de waarden van de dimensie ‘Category’ te zien krijg. Dit doe ik door de dimensie naar de rows shelf te slepen. Tableau zal je standaard een crosstab met waarden tonen inclusief een kolom met ‘Abc’. Verander de naam van de sheet meteen naar wat handig is, in mijn geval “Choose Category:”. Het is zaak die ‘Abc’ kolom zo goed mogelijk te verbergen, evenals alle overige overbodige opmaak. Zie het resultaat hier.

De tooltip hebben we niet nodig, dus schakelen we uit: klik op tooltip in de marks card, en kies de volgende instellingen:

Herhaal bovenstaande stappen voor ‘Choose Subcategory’. Het meeste werk is dan gedaan.

De worksheets als filter toepassen in het dashboard

Waar je eerste de conventionele filters zag, gaan we de nieuw gemaakte worksheets plaatsen. In de rechter container dus. De ene onder de andere, in volgorde van detailniveau, groot naar klein. De ‘Choose Category’ sheet pas ik toe als filter door het trechtertje aan te klikken. De ‘Choose Subcategory’ werkt net iets anders. Ik wil namelijk niet dat die invloed heeft op zijn grote broertje ‘Choose Category’, dus ik maak een nieuwe action aan. Zie hieronder:

Volgens mij moet het nu werken. Laten we eens zien:

Geen leeg dashboard meer en in de header (Sales Dashboard – … – …) geen onmogelijke combinaties meer.

Let erop dat eventuele overgebleven oude filters voor problemen kunnen zorgen. Zorg er dus voor dat je je workbook zo goed mogelijk opruimt en dat er geen onnodige contextfilters sluimeren.

Dit bewuste dashboard kan je hier terugvinden en downloaden.

Wil je nog meer leren over Tableau of The Information Lab, check dan ons blog.

Heb je meer hulp of uitleg nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor onze workshops en trainingen of huur een consultant in.