Je hebt net in Tableau Desktop twee worksheets gemaakt en samengevoegd in een dashboard. Nu wil je een van de visualisaties – wanneer je daar op een datapunt klikt – gebruiken als een filter voor de andere visualisatie. Dat kan natuurlijk heel eenvoudig door de optie ‘Use as Filter’ te kiezen. Maar een andere optie is gebruik te maken van Dashboard Filter Actions. Ik bespreek in dit blog een simpel voorbeeld, waarin mooi naar voren komt wat (slechts een paar van) de voordelen zijn van een Dashboard Action.

De simpele manier: ‘Use as Filter’

In mijn dashboard laat ik twee visuals zien. De bovenste visual toont, een tikkeltje cru geef ik toe, de tien wijken in London met het hoogste percentage fietsongelukken met dodelijke afloop, berekend over de laatste vijf jaar.

De tweede visual toont hoe alle ongelukken, dus niet alleen dodelijke, over de laatste vijf jaren, per maand verdeeld zijn door middel van vijf lijnen samen in een line chart. Er staat een legenda bij die toont welke lijn bij welk jaar hoort.

Het dashboard, zoals hierboven beschreven.

Terug naar de wens van het filteren. Ik wil dat de bovenste visual (de gevaarlijkste wijken) gefilterd wordt door een selectie in de onderste (de maanden). Nu kan ik dus op de onderste visual klikken en dan bij de rechterbovenhoek het trechtertje aanklikken en voilà, als ik nu ergens op een lijn klik, dan dient dat datapunt als filter voor alle visuals. Maar… Zoals we al snel zullen ontdekken, werkt dit misschien wel iets té goed. Ik klik het trechtertje aan, selecteer maart 2017 en…. oh.

Blijkbaar hebben er binnen de eerder geselecteerde wijken geen dodelijke ongelukken plaatsgevonden in maart 2017. Dat is fijn natuurlijk, maar eigenlijk wilde ik ook niet voor maart (of op maand) het filter toepassen maar voor heel 2017. Gelukkig is er nog een manier: Ik klik weer op hetzelfde datapunt, het filter wordt opgeheven, en vervolgens klik in de legenda op 2017. Dat highlight enkel de lijn, maar werkt nog niet als filter. Ok, dan klik ik op 2017 en selecteer ‘Keep Only’.

Dit ziet er al beter uit, echter het uitzetten van dit filter gaat moeilijker, is weinig intuitief en maakt ‘lekker rond klikken’ iets lastiger. Dat moet beter kunnen, met als criterium dat ik per jaar wil filteren en niet per maand. Hiervoor komen dashboard actions van pas. Actions zijn een methode om binnen je Tableau Dashboard bepaalde clicks extra waarde te geven. Dat kan een filter zijn, maar ook een link naar een URL of sheet, een highlight of het veranderen van een parameter of set. We gaan hier kiezen voor filter, dus daar richt ik me even op.

Aan de slag met Dashboard Actions

Eigenlijk gaan we ons Tableau Dashboard wat extra interactiviteit meegeven door een action aan te maken. We klikken in de menubalk op ‘Dashboard’ en dan op ‘Actions’ (shift+cntrl+D). Er opent een dialoogvenster. Klik op ‘Add Action’, en kies uit het lijstje ‘Filter’. Er opent een nieuw dialoogvenster. Geef deze action een naam, ik noem hem ‘dashboard jaar filter’.

Nu gaan we de action instellen, te beginnen met ‘Source Sheets’. Ik selecteer eerst het juiste dashboard, en dan de Sheet die als bron voor het filter dient. Dat is ‘Aantal door jaar heen’. Ik wil dat het filter in werking treedt bij het aanklikken (Select) van een datapunt, dus ik kies ‘Select’.

Bij ‘Source Sheets’ kiezen we weer het juiste dashboard, en selecteren we alle sheets (visuals dus eigenlijk) die we willen bewerken met het filter. Ik mijn geval dus alle twee. Bij ‘Clearing the selection will’ kies ik voor ‘Show all values’, omdat ik wil dat de visualisaties weer ‘volledig’ worden als ik het datapunt deselecteer.

Laat ik de action nu voor wat die is, dan filtert hij nog altijd op maandbasis, wat ik dus níet wilde. We gaan dus nog even verder met het instellen van de action. Ik kies ‘Selected fields’, en bij ‘Click to add’ voor ‘YEAR(Date)’. Dat doe ik ook voor “Target Field’, voor ‘Target Data Source’ kies ik mijn data source. Eenmaal afgerond zal je de Action terugvinden in de Filters Card van de target sheets.

Klik ik nu op een punt in de line chart dan wordt de bar chart gefilterd geaggreerd op jaar. Zo wilde ik het. Alleen nog een dingetje doen: Dat Action Filter moet toegepast worden vóórdat het filter op tien dodelijkste wijken gedraaid wordt. Ik ga naar de worksheet ‘Dodelijkste wijken’, en rechtsklik op het het action filter, vervolgens kies ik ‘Add to Context’.

Omdat het logischer is van boven naar beneden te werken, verplaats ik de line chart naar de bovenste positie in het dashboard en voilà. Ik heb wat ik wilde!

Ik hoop dat dit je heeft geholpen met het verkennen van Actions.

Wil je nog meer leren over Tableau of The Information Lab, check dan ons blog.

Heb je meer hulp of uitleg nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor onze workshops en trainingen of huur een consultant in.