Vandaag is de Tableau versie 2020.2 uitgekomen met wederom veel interessante nieuwe functionaliteit. In deze post een aantal highlights.

Relaties

In Tableau kan je al joins tussen tabellen aanmaken. Daarnaast heb je de optie om data te blenden. Beide hebben zo z’n voor- en nadelen. Bekijk vooral deze video waar heel duidelijk de verschillen met bijbehorende use cases getoond worden.

Vanaf 2020.2 kun je relaties leggen tussen tabellen. Deze nieuwe functionaliteit stelt je in staat om per sheet dynamisch te kiezen welke soort relatie je nodig hebt: een gewone (row-level) join of een aggregated join (zoals bij een blend). En het mooiste is: je hoeft maar één keer deze koppeling aan te leggen voor gebruik in je gehele workbook! Bekijk deze blogs van Arjan en Daan voor meer details, of deze video van Maryse/ Daan.

Tableau Relaties / Noodles

Metrics

Je hebt meerdere rapporten en dashboards. En je wilt een KPI rapport maken met visualisaties uit die verschillende rapporten. Vanaf 2020.2 kun je met 1 klik een Metric maken van een bepaalde onderdelen van een dashboard, zowel gefilterd, als van specifieke marks etc. En deze kun je dan eenvoudig bekijken, zowel op desktop als mobiel.

De metrics hebben een standaard design, zodat het gemakkelijk te begrijpen is voor iedereen in je organisatie. Voor meer informatie, check deze video.

Tableau metrics

Tableau Prep

Er zijn voornamelijk 2 nieuwe features in Prep die interessant zijn. De eerste is incremental data refresh. Alleen de nieuwe data wordt opgehaald, zodat je dus niet je complete dataset opnieuw hoeft te uploaden. Dit gaat je veel tijd besparen en performance verbeteren.

De andere interessante feature is de directe verbinding met SalesForce. Je kunt direct met de data van SFDC aan de slag, zonder deze eerst te moeten downloaden.

Tableau Prep incremental refresh

En nog veel meer…

Bekijk deze pagina van Tableau voor alle andere functionaliteit van 2020.2