In Tableau Desktop komt een nieuwe functionaliteit voor het maken van koppelingen in je data – ‘Relationships’. Deze nieuwe functionaliteit stelt je in staat om per sheet dynamisch te kiezen welke soort relatie je nodig hebt: een gewone (row-level) join of een aggregated join (zoals bij een blend). En het mooiste is: je hoeft maar één keer deze koppeling aan te leggen voor gebruik in je gehele workbook!

Bij een gewone join tussen twee databronnen krijg je soms een verdubbeling in je data van een variabele die je wilt gaan aggregeren; je zult voor die aggregatie dan een LOD-berekening moeten gebruiken.

Met een blend omzeil je dit weliswaar, maar verlies je detailniveau in één van je databronnen, omdat je die al aggregeert. Daarnaast moet je de blend per sheet in je workbook opnieuw definiëren.

Je zult daarom voor één workbook redelijk vaak meerdere datasources aan moeten maken, waarbij de één op basis van een join werkt en de ander op basis van een blend.

Met relationships ben je hiermee vanaf. Je kunt een koppeling maken tussen twee databronnen (op basis van een sleutel), maar je definieert hierbij alleen de relatie. Je creëert niet meteen een platte datasource, de tabellen blijven apart zichtbaar in je Data Source scherm. Het type join dat Tableau Desktop gebruikt om je gecombineerde datasource te queriën voor een visualisatie (left, right, inner, full outer, row-level, aggregated) wordt pas bepaald bij het maken van de sheet. Dit gebeurt aan de hand van de dimensions en measures die je in de sheet plaatst.

Een voordeel van het relationship model ten opzichte van een blend is dat het relationship model als datasource gepublished en dus gedeeld kan worden met andere gebruikers. Een blend is gebonden aan een workbook.

Mind you, de LOD zal zeker niet verdwijnen; als je met het nieuwe relationship model in één visualisatie zowel een geaggregeerd detailniveau als een row-level detailniveau nodig hebt, zul je LOD-berekeningen moeten blijven gebruiken.

Het relationship model komt beschikbaar in Tableau Desktop eerste helft 2020.