Het inzetten van Visual Best Practices is een essentieel onderwerp binnen de ontwikkeling van een datacultuur in een organisatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hetzelfde kleurgebruik, tooltips, fonts en inzet van titels en subtitels. Dashboard grootte is een vaak over het hoofd gezien onderdeel, maar kan een grote frustratie zijn wanneer visualisaties door diverse mensen worden ontworpen op verschillende schermformaten. Vergeet dus niet de Best Practices checklist te gebruiken in de ontwikkelfase. Welk type sizing zijn er en welke past bij jouw organisatie? Laten we eens starten met de verschillen tussen Automatisch, Fixed Size en Range.

Automatische grootte

Het dashboard wordt automatisch aangepast om het venster te vullen dat wordt gebruikt om het weer te geven. Dit is vaak een veel gekozen optie omdat deze aan elk doel lijkt te voldoen. Wanneer de visualisaties wordt ontworpen op een desktop of laptop met een zeer hoge resolutie (vb. 1920 x 1080) en wordt gekozen voor een automatische instelling dan zal de visualisatie automatisch worden ‘geplet’ op een scherm met een lagere resolutie (vb. 800 x 600). Andersom kan het dashboard worden uitgerekt wanneer het op een groter scherm wordt getoond dan ontworpen. Dit kan een positieve danwel negatieve impact hebben op het gebruik van het dashboard. 

Tip: gebruik een container layout (horizontaal en verticaal) bij een automatische sizing om de sheets in het dashboard te organiseren.

Afbeelding 1: Automatische grootte
Afbeelding 2: Automatische grootte met breed scherm waarbij visualisatie wordt uitgerekt. 

Onderstaand wordt hetzelfde dashboard getoond maar dan op scherm met een lagere resolutie waarbij sommige tekst lastig te lezen is of zelfs overlapt met #### als gevolg.

Afbeelding 3: Automatische grootte met lage resolutie scherm

Fixed Size (standaard in Tableau)

Fixed size is de standaard ingestelde versie van dashboard grootte in Tableau. Het dashboard blijft dezelfde grootte, ongeacht de grootte of het venster dat wordt gebruikt om het weer te geven. Als het dashboard groter is dan het venster wordt het scrollbaar. Let op, het overzicht kan daarbij verloren gaan.

Afbeelding 4. Fixed Size voor Generic Desktop (1366 x 768)

Bij een fixed sizing kan worden gekozen voor een vooraf ingestelde grootte in hoogte en breedte en heeft opties om zich aan te passen naar Desktop Browser, Blogs formaat, Powerpoint, A4 of meer. 

Afbeelding 5: Fixed size opties

Wanneer een vast formaat wordt ingesteld zoals Laptop Browser (800 x 600) en het dashboard wordt getoond op een scherm met een grote resolutie, dan ontstaat er veel witruimte. 

Afbeelding 6: Fixed Size met veel witruimte

Voor dashboards met een vaste grootte kan de exacte locatie en positie van elementen in het dashboard worden bepaald, wat handig kan zijn als er zwevende (floating) objecten zijn. Deze blijven dus netjes op de plaats wanneer de grootte van het scherm zich aanpast. 

Tip: selecteer de fixed size als de exacte grootte bekend is waarop het dashboard wordt weergegeven.

Een groot voordeel van een vaste grootte is dat gepubliceerde dashboards, sneller laden omdat ze eerder een versie in de cache op de server gebruiken. Dashboards met variabele grootte voor elk device moet voor elke browser opnieuw worden weergegeven.

Range

Bij een range kan een minimale en maximale afmeting voor het dashboard worden ingesteld. Je bent hier dus volledig onafhankelijk van schermgrootte en vooraf ingestelde browsers. Er worden schuifbalken getoond wanneer de visualisatie kleiner is dan de minimale grootte en witruimte wanneer het groter is dan de maximale grootte. 

Afbeelding 7: Range opties

Tip: kies voor range wanneer een dashboard wordt ontworpen voor (veel) verschillende schermgroottes zoals desktop, mobiel en tablet.

Welke dashboard size is geschikt? 

Elk type sizing heeft zo zijn voor en nadelen. Zo is de fixed size super geschikt wanneer al bekend is op welke schermgrootte het dashboard wordt getoond maar is een range meer geschikt wanneer het dashboard voor twee verschillende weergave formaten geschikt moet zijn. Kies dus wat past bij jouw organisatie en kijk hierbij kritisch naar de eindgebruikers en het device gebruik. Wist je dat wanneer het dashboard wordt gepubliceerd op de Server ook de browserbalk nog ruimte kan innemen? Ook hier kan in de ontwerpfase rekening mee worden gehouden. De voordelen en nadelen van de opties samengevat: 

Automatische grootte:
+ Past zich automatisch aan
Soms is het dashboard niet volledig leesbaar
Gebruik een container layout om de sheets te organiseren, dit kan soms als complex worden ervaren. 

Fixed size:
+ Elk onderdeel van dashboard leesbaar ongeacht het device
+ Geschikt voor zwevende (floating) onderdelen in je dashboard
+ Snellere laadtijd
Geen totaaloverzicht meer wanneer scrollen noodzakelijk is
Kan veel witruimte veroorzaken 

Range
+ Zeer geschikt voor veel verschillende schermgroottes
Net zoals bij Fixed size kan dit schuifbalken en witruimte veroorzaken

Download het KPI Dashboard hier om de voorbeelden in deze blog te zien in Tableau. Laat ons weten mocht je advies nodig hebben hoe dit te implementeren in jouw organisatie. We hebben complete programma’s beschikbaar die kunnen helpen bij het opzetten van jouw datacultuur.