Tableau 2019.3 is nu enkele weken uit, dus laten we kijken naar een aantal van de nieuwe features, en een aantal use cases doorlopen. In deze blog kun je de aankondiging van de nieuwe features terug lezen.

Zoals altijd zijn er weer veel nieuwe features bij deze release, er worden nu constant nieuwe features vrijgegeven bij nieuwe versies, terwijl het eerder vooral een grote release was eens in de zoveel tijd. In de laatste drie versies van de Tableau range zijn er grote sprongen gemaakt.

In deze blog focussen we op de nieuwe features Explain data en de Data Catalog.

Explain Data

Deze toepassing is ontstaan vanuit de Bayesain statistische methode, en focust zich echt op de ‘waarom vragen’ die mensen hebben wanneer ze naar data visualisaties kijken.
“Waarom is staat deze outlier op deze scatterplot zo ver van de andere data punten?”
“Waarom is deze staaf zo veel langer dan de andere staven?”
“Waarom heeft dit data punt een zeer negatieve waarde en wat is de drijvende kracht hierachter?

Explain Data button

Hoe doe je dit? Op Tableau Desktop en Server 2019.3 kan je een punt selecteren (nu nog slechts één punt in deze 1.0 versie) en vervolgens klikken op bovenstaande button. Wanneer je dit gedaan hebt, zal Tableau de marks analyseren in relatie met de rest van de measures en dimensies. Hier zul je een aantal inzichten zien om mee te starten.

Explain Data pop-up scherm met uitleg

Wat ik erg handig vind aan deze feature is dat je vanuit dit bovenstaande pop-up scherm direct een nieuwe sheet kan kan openen. Dit betekent dat je analyseflow niet onderbroken wordt.

Waar is dit handig?

Dit is vooral een feature gericht op mensen die een kleine voorsprong willen krijgen met hun eigen analyse – bijvoorbeeld een nieuwe data set die ze nog niet eerder gezien hebben – of wellicht een gebruiker die nieuwsgierig is naar een outlier die gevonden is in hun rapport op Tableau Server.

Het is nu nog een 1.0 versie feature, en er is ruimte om te groeien – op het eerste gezicht ziet het er erg interessant uit om een voorsprong te krijgen op de analyse.

Ontdek hier meer over Explain Data op de website van Tableau, met een live demo omgeving: https://www.tableau.com/products/new-features/explain-data en bekijk de video hier: https://www.tableau.com/learn/tutorials/on-demand/explain-data

Tableau Catalog

De Tableau Data Catalog is een feature die getoond werd als een test feature in de Tableau Developer Labs op de Conferentie. (Een goede reden om deel te nemen aan de Tableau Conferentie!)

Het is een Tableau Server feature, en maakt deel uit van de Data Management Add-On (https://www.tableau.com/products/add-ons/data-management: welke additionele kosten heeft)

Het idee achter deze feature is om jouw organisatie het gebruik, de impact en de diepgang van de gebruikte data op de Tableau Server te laten zien. Data Catalog kan worden opgedeeld in 3 delen;

• Lineage: waar komt de data vandaan, waar gaat de data heen.
• Credibility: Tags toevoegen over hoe up to date de data is, certificatie en beschrijvingen.
• GraphSQL: Wanneer je deze feature gebruikt, zul je meta data uit andere data management tools kunnen gebruiken in Tableau.

Lineage Data Catalog in actie

In bovenstaande afbeelding kun je lineage in actie zien – dit is een zeer visuele manier om een niveau hoger of lager naar je data te kijken. Van sheet naar workbook, naar data source, naar tabellen, naar database.

Het instellen van een waarschuwing bij Data Quality Warning Data Catalog

De functie die zich focust op credibility, geloofwaardigheid vind ik erg goed. Er is informatie toegevoegd zoals Contact, wie heeft de data sources gecertificeerd (het certificeren van datasources was een feature die toegevoegd is in 10.4) en de klapper – de mogelijkheid om waarschuwingen in te stellen over de data kwaliteit.

Gebruikers kunnen nu direct zien wanneer de database of tabel is afgekeurd, gedateerd of aan gesleuteld wordt. Hoe doe je dit?

Data Details Data Catalog

Gebruikers kunnen op ‘Data Details’ klikken om de hele reeks aan informatie te ontdekken. Wat zit er in deze view (weergave)? Waar komt het vandaan? Hoe recent is de data? Dit soort informatie helpt te vertrouwen te winnen en het vertrouwen op te bouwen van gebruikers in de hele organisatie, zodat zij vol vertrouwen zijn dat de data die zij gebruiken zo optimaal mogelijk is. Voor administrators helpt de Data Catalog het zo goed mogelijk beheren en organiseren van de datasources.

We zijn grote fan van de Data Catalog hier bij The Information Lab, en we denken dat het erg zal helpen bij het begrip van data in organisaties, het laagdrempeliger en meer toegankelijk wordt om met data te werken.

Om meer te weten te komen over Tableau’s Data Catalog op Tableau’s website met een live demo omgeving hier: https://www.tableau.com/products/add-ons/catalog en bekijk hier een video waarin Data Catalog verder wordt uitgelegd.

Hou de volgende blog in de gaten, we zullen ons dan focussen op de nieuwe features binnen Tableau Prep Builder.
Deze blog werd origineel geschreven door Ravi Mistry en is hier te lezen.

Natuurlijk hoop ik dat je iets hebt aan deze blog! Laat weten wat je vindt en vergeet me niet te volgen op Twitter (@MaryseMonen) en Tableau Public, dan volg ik je terug. Meer uitleg of hulp nodig? Neem deel aan onze workshops en trainingen of huur onze consultants in. Tot de volgende keer!