Dinsdag 18 juni werd tijdens de jaarlijkse Europese Tableau Conferentie in Berlijn een aantal nieuwe Tableau features onthuld tijdens de Keynote. Deze features zullen in de aankomende versie van Tableau, versie 2019.3 komen. Tableau blijft het programma constant updaten, alleen vorig jaar al zijn er vier versies uitgebracht. Bijna niet bij te houden! Om je bij te praten en op de hoogte te houden zal ik de mogelijkheden beschrijven die het meeste indruk op mij hebben gemaakt. Hopelijk ben je na het lezen van deze tekst net zo enthousiast als dat ik ben!

Recap 2019.2

Na een korte recap van versie 2019.2, waarin ontzettend veel nieuwe features zijn aangekondigd, zal ik verdergaan met de features in versie 2019.3.  In 2019.2 zijn de volgende features aangekondigd; ask data, het kunnen maken van een pop up window in een dashboard, parameter actions, toon & verberg containers, vervangen van worksheets, vector maps, make line en make point (spatial calculations).  Bekijk ook vooral dit samenvattende dashboard van Marc Reid, alumni van de Data School, ons interne opleidingsprogramma in London.

Ask data (embedded)

In versie 2019.2 is ask data aangekondigd, hier kun je in normale (Engelse) zinnen vragen stellen aan je data, en vervolgens een passende visualisatie te zien krijgen. Het brein werkt nu eenmaal niet als een computer programma, en door gewone mensentaal te gebruiken kom je toch aan je inzichten. In versie 2019.3 wordt ask data ook embedded. Je kan ask data bijvoorbeeld ’embedden’ op je bedrijfsportal, om zo veel meer mensen vragen te laten stellen aan de data.

Explain Data

Explain Data vind ik een hele fijne toevoeging, met deze functie krijg je uitleg over bepaalde data punten. Je klikt op een punt, vervolgens zal er een nieuwe button ‘explain’ verschijnen en je uitleg wordt gecreëerd.

Explain Data geeft je uitleg over onverwachte waardes in je data, met slechts een klik in je visualisatie. Vervolgens kun je verder klikken op de relevante antwoorden. Doel hiervan is om beter inzicht te krijgen in je data. Je bekijkt niet alleen dat gene wat als eerste opvalt, maar je doet een verdere analyse en krijgt hier ook de uitleg waarom dit zo is.

De uitleg is een Tableau visualisatie, zodat het je niet uit je analyse flow haalt. Elke uitleg is een visualisatie, en zo kan je vervolgens direct verder verkennen. Daarnaast maakt Explain Data ook gebruik van statistische modellen, om statistisch significante uitleg te geven.

Explain Data helpt je het waarom te beantwoorden, om inzichten te verkrijgen en om de gegeven uitleg verder te onderzoeken.

Tableau Blue Print

Tableau Blue Print is ontwikkeld voor enterprise organisaties. Het is een stap voor stap handleiding om de capaciteiten te ontwikkelen die nodig zijn om een succesvolle ‘data cultuur’ binnen een organisatie te ontwikkelen. Het begint met een scan van de organisatie en laat de relevante stappen zien die op dit moment genomen kunnen worden. Hoe zo’n scan er uitziet kun je hier zien en direct invullen. De planner is hier te downloaden.

Door het invullen van de scan wordt er op een holistische manier naar je organisatie gekeken, zodat er een visie en strategie wordt gecreëerd welke ook mee kan groeien wanneer de tijd verstrijkt. Na de scan wordt systematisch de juiste informatie verzameld om deze te linken met strategische initiatieven, het formuleren van een analytische strategie en om analytische use cases te ontdekken.

Alleen wat op dat moment relevant is van de blueprint zal getoond worden, dit zodat er focus ontstaat.  De vervolgstappen na discovery zijn govern, deploy en evolve. Deze worden constant herhaald om zo verder te groeien en tegelijkertijd de bekwaamheid, bewegelijkheid en de community binnen een organisatie in acht te nemen.

Project McKinley

Wanneer er steeds meer mensen in een organisatie gebruik maken van data, is de noodzaak om deze data centraal te beheren. Tableau ontwikkelt enterprise features. De werktitel van dit project is Project McKinley waarbij vooral  managementtools voor de Server zijn ontwikkeld. Het project heeft als doel de veiligheid, beheersbaarheid en schaalbaarheid te vergroten voor Tableau Server.

Encrypton at rest

Extract Encryption at Rest is een nieuwe data security feature dat gebruikers toestaat om hun extracts te encrypten op de Tableau Server. Met Encryption at Rest kan de Admin opleggen dat alle extracts op de site encrypt moeten worden, of dat specifieke gebruikers hun gepubliceerde extracten moeten versleutelen.

Tableau Catalog

Met Tableau Catalog kun je zien wie wat gebruikt op de server. Je krijgt een compleet overzicht van alle data gebruikt door Tableau, en hoe dit is verbonden met je data analyse. Door de data systematisch op te slaan worden de data sources beter ontdekt en beheersbaar voor de gebruiker en plaatst het de data in context.

Daarnaast kan er aangegeven worden wanneer een data source onder constructie is, er onderhoud wordt gepleegd of dat een update vertraagd is. Er komt dan een waarschuwingsteken te staan bij deze data source.

Ook helpt het een organisatie beter geïnformeerde beslissingen te maken. Bij het beheersen van data is het belangrijk te weten wie de data gebruikt en op welke manier. Niet gebruikte data kan beter vindbaar gemaakt worden.

Bij het analyseren van data is het belangrijk om te weten or de data up to date is, wie de data geplaatst heeft en of je de juiste data gebruikt. Bij het maken van beslissingen is het belangrijk dat de data betrouwbaar is.  Kortom, zichtbaarheid, vertrouwen en vindbaarheid. Met Tableau Catalog wordt dit allemaal op een systematische manier inzichtelijk gemaakt en is daarnaast ook gemakkelijk en intuïtief in gebruik.

Spatial calculations

Naast ‘make line’ en ‘make point’ kan je nu ook de afstand meten tussen twee punten met de ‘distance’ calculatie. Dit kan interessant zijn wanneer je bijvoorbeeld de afstand van een vlucht wil berekenen of de afstand tussen een winkel en een distributiecentrum. Voor Tableau Desktop en Public.

Andere features

Tableau Public

Web editing for Tableau Public; met de web edit functie kunnen opgeslagen workbooks op Tableau Public worden aangepast en opgeslagen.

Favourite from gallery; favorieten opslaan op Tableau Public.

Tableau Prep

R and Phyton integration for Prep Builder; bij het toevoegen van een stap kun je nu ook je data science workflows in Phyton of R gebruiken.

Connect to published data sources with prep; connect met gepubliceerde data source van de Tableau Server met Tableau Prep Builder  en Tableau Prep Conductor. Zo is de cirkel weer rond.

Tableau Server en Tableau Online

Spatial files for web authoring; connecten met KML, GeoJSON, TopoJSON en zipped spatial files.

Improved content sharing; op de Server en Online een linkje om je workbook te delen net als bij Tableau Public.

Set context filters on the web; context filters worden uitgevoerd voor de dimension filters en na de datasources filters. Deze zijn nu ook beschikbaar bij Tableau Server en Tableau Online.

PDF attachment to subscriptions; bij het abonneren op een dashboard kun je nu ook automatisch een afbeelding, een PDF of beide in je inbox ontvangen.

New search result page; binnen Tableau Server en Online kun je zoeken en dit wordt weergegeven per views, workbooks, data sources, flows en andere typen.

Enhanced cross-database join control; er kan nu een keuze gemaakt worden of de join uitgevoerd wordt in Hyper of in de bron database. Dit kan zowel in Tableau Desktop als in Tableau Server en Online.

Tableau Desktop

Parameter actions improvements;  de parameter acties zijn verbeterd en er zijn nieuwe wiskundige functionaliteiten toegevoegd zoals eerste kwartiel (Q1), derde kwartiel (Q3), and concatenation (aaneenschakeling).Ook voor Tableau Public

Over deze en andere nieuwe features kun je hier meer lezen.


Natuurlijk hoop ik dat je deze bijdrage interessant vond! Vergeet ons niet te volgen op Twitter (@infolabNL) en op Tableau Public.

Meer uitleg of hulp nodig? Neem deel aan onze workshops en trainingen of huur onze consultants in. Tot de volgende keer!