We lopen allemaal wel eens tegen simpele problemen aan. De data die gekoppeld is ziet er niet zo uit als verwacht, terwijl alle stappen wel zijn doorlopen. De weergave die je voor ogen had verschijnt niet of soms loop je gewoon vast, zelfs na uren zoeken op internet naar een oplossing. Wat dan? Elke blog licht ik hier een probleem toe waar ik (of collega’s in mijn omgeving) tegen aan ben gelopen, maar ook een oplossing voor heb gevonden. Sharing is caring! Vandaag: filteren in Tableau Desktop.

Tijdens het maken van mijn eerste dashboard wilde ik een (online) vragenlijst analyseren. Wat ik weet van vragenlijsten, is dat je soms wil filteren, niet alle data is altijd relevant. Ook kunnen er andere situaties zijn waarin je niet alle data wil tonen of gebruiken. Ik leg hieronder kort uit hoe je kan filteren in Tableau.

 

Filteren

Je kan zowel filteren op ‘Dimensions’ als op ‘Measures’. Dit kan je doen door een ‘Dimension’ of ‘Measure’ te slepen vanuit de Data Pane op het vakje Filters. Wanneer deze ‘Dimension’ of ‘Measure’ al op een Column of Row staan, kun je ook met de rechtermuisknop hierop drukken en kiezen voor ‘Filter…’.

Open de ‘Sample Superstore’, of je eigen data set in Tableau. Vervolgens sleep je de ‘Order Date’ naar Filters. Omdat er nu gekozen is voor een datum zie je het volgende scherm:

 

Alles is relatief

Wanneer je vervolgens voor ‘Relative Dates’ kiest verschijnt het volgende scherm:

Bij het maken van een analyse ben je soms alleen geïnteresseerd in een bepaalde periode. Je kan hiervoor kiezen om bijvoorbeeld dit kwartaal te laten zien, of juist alleen de afgelopen 3 maanden. Ook kun je ervoor kiezen om de huidige dag als ijkpunt te nemen:

Als je een keuze gemaakt hebt, verschijnt ‘Order Date’ op ‘Filters:

Bereik selecteren

Daarnaast kun je kiezen voor andere manieren van filteren, zoals bijvoorbeeld ‘Range of dates’, hier kun je een datumbereik selecteren:

Een worksheet en dus ook een dashboard wordt interessanter naarmate deze interactief is, de filter ‘Range of dates’ kan weergegeven worden in het dashboard. Dat doe je door met je rechtermuisknop op het veld te staan en te kiezen voor ‘Show Filter’:

 

Vervolgens verschijnt de filter rechts naast de worksheet. Ik heb de titel aangepast, zodat het direct duidelijk is waar de filter voor gebruikt kan worden:

Door op het drown menu te klikken van het getoonde filter, kun je deze ook weer gemakkelijk aanpassen naar een andere weergave:

 

Inzicht in een specifieke dag

Wanneer je ‘Order Date’ naar Filters sleept kun je ook kiezen voor het filteren op weekdag, jaren of zelfs individuele datums:

 

Er kan bijvoorbeeld gekeken worden naar de weekdagen of juist alleen naar de zaterdagen:

 

Rekenen met filters

Je kan natuurlijk ook op andere ‘Dimensions’ of ‘Measures’ filteren. Bijvoorbeeld op ‘Sales’. Doordat dit een continue waarde is krijg je het volgende scherm te zien, zoals je kan zien zijn dit andere mogelijkheden dan bij het datumveld:

 

Uitsluiten en voorwaarden

Wanneer ‘City’ wordt gesleept op filter, krijg je alle steden te zien, je kan hier ook een steden uitsluiten door ‘exclude’ aan te vinken:

 

Soms wil je alleen bepaalde steden (kies hier in wat voor jou van toepassing is) laten zien, bijvoorbeeld als de som van de ‘Sales’ groter of gelijk is aan 50.000:

 

Alleen het het beste

Daarnaast kan het soms interessant zijn om alleen de ‘Top’ of ‘Bottom’ 10, of 5, of 20 te laten zien. Dit doe je op de volgende manier:

Afhankelijk van je data, en de vragen die je hebt kun je de verschillende filters inzetten. Lees ook deze blog over filters optimaliseren met sets. Hopelijk heb je wat aan mijn tip en kun je zelf aan de slag met het filteren van je data. Ik ben erg benieuwd!

Natuurlijk hoop ik dat je deze bijdrage interessant vond! Laat je comments achter en vergeet me niet te volgen op Twitter (@MaryseMonen) en Tableau Public, dan volg ik je terug. Kijk voor meer tips in onze agenda en kom een keer een Tableau Workshop volgen. Tot de volgende keer!