Bij het maken van je worksheet of dashboard in Tableau is het altijd zoeken naar een weergave die op een duidelijke manier je data laat zien. In je zoektocht naar die overzichtelijkheid, bieden filters een uitkomst. Door data op de juiste manier te filteren, zorg je ervoor dat de gebruiker van je dashboard niet afgeleid wordt door irrelevante informatie.

In deze blog laat ik je zien hoe je filters eenvoudig kunt optimaliseren door alleen relevante waarden te tonen. Zo wordt je dashboard nog gebruiksvriendelijker!

Een filter is zo gemaakt

In Tableau kun je je data op meerdere manieren filteren. Zo kun je direct in de view enkele datapunten selecteren om ze vervolgens uit te sluiten. Ook is het mogelijk om een volledige rij of kolom te filteren door de betreffende header te selecteren en in de tooltip die verschijnt de optie “Exclude” of “Keep Only” te kiezen. En misschien wel de meest makkelijke manier: sleep het veld waarop je wilt filteren van de data pane naar de filter shelf.

Een filter creëren is dus zo gedaan. Meer hierover lees je op de online Help van Tableau. Het mooie van een filter is dat deze interactiviteit aan je dashboard kan toevoegen. Zo kan de gebruiker zelf bepalen op welke specifieke periode of gebied hij/zij bijvoorbeeld wil inzoomen. En jij hoeft daarvoor geen extra view te maken. Maar hoe zorg je ervoor dat de gebruiker niet alsnog verdwaald in een waslijst aan filters en keuze-opties? Sets bieden de oplossing.

Eerst even terug naar de basis: klik met de rechtermuisknop op het veld dat je wilt opnemen als filter en kies “Show Filter”. Dit mag ook een veld zijn dat niet is opgenomen in je view. Het veld verschijnt automatisch in de filter shelf en rechts in de view verschijnt een filter-box waarin je de filter verder kunt aanpassen.

Alleen relevante waarden

We kunnen de gebruiker nu verder helpen om te focussen op datgene wat belangrijk is door met behulp van sets alleen de relevante waarden in de filter te tonen. In het stappenplan dat volgt, leg ik je uit hoe.

In onderstaande view wordt de avocadoconsumptie van de afgelopen vier jaar getoond. Stel dat je ervoor wilt zorgen dat de gebruiker zich focust op de afgelopen twee jaar. Ofwel, je wilt 2015 en 2016 uitsluiten van de filter.

 

Stap 1: Klik met je rechtermuisknop op de filter “Year” en kies “Create Set”

Stap 2: Exclude de jaren 2015 en 2016, geef de set een informatieve naam en klik op “Ok”

De set verschijnt nu in de data pane onder het kopje “Sets”.

Stap 3: Sleep de set naar de filter shelf en verwijder daar de oorspronkelijke Year-filter

Stap 4: Klik met je rechtermuisknop op de nieuwe filter en kies “Show Filter”. Rechts in de view verschijnt nu de nieuwe filter, met alleen 2017 en 2018.

Een snelle manier om sets toe te passen en je filter te verfijnen.

Op zoek naar meer nuttige tips en tricks? Bekijk onze andere blogs of kom eens langs tijdens een van onze events.