Vorige week kreeg ik de vraag van een uitgever of je een worksheet of dashboard ook in high resolution kan exporteren. Eerlijk gezegd had ik deze vraag niet eerder gehad, maar is wel een begrijpelijke vraag.

Deze uitgever heeft interesse om Tableau in te zetten om grafisch mooie interactieve dashboards te publiceren op verschillende nieuws websites. Gezien ze ook print versies verspreiden willen ze graag een export maken van de infographic. Echter moet de resolutie wel goed genoeg zijn voor drukwerk. Daarnaast worden beeldschermen steeds scherper (bv Retina), en kan het ook interessant zijn om hi-res images te gebruiken.

Er zijn twee items die we kunnen toepassen in Tableau:

  • Tijdens het maken van het dashboard ga je images gebruiken. Tableau maakt van een hi-res image automatisch een standaard resolutie image in je dashboard. Om te dit voorkomen kun je gebruik maken van de naamconventie <naam image>@2x<.format> zoals bv logo@2x.png. Dus als je een hi-res image wilt gebruiken in je dashboard, verander dan de naam van de image voordat je deze in Tableau gebruikt.
  • Als je het dashboard wilt exporteren dan heb je 4 opties: .BMP, .JPEG, .PNG, .EMF. De laatste 2 formaten hebben de hoogste resolutie. Dus als je het dashboard gaat exporteren ga dan in het menu (van Tableau Desktop) naar Dashboard / Export Image en kies het fileformaat.

Het exporteren naar .EMF bestanden werkt overigens alleen met Tableau Desktop en alleen op een Windows machine. PNG bestanden kunnen wel met de Mac worden geëxporteerd.

Vanuit Tableau Server kun je het beste het workbook downloaden en openen in Tableau Desktop, zodat je gebruik kunt maken van de opties hierboven beschreven.

Zo kun je Tableau dus ook gebruiken voor HI-RES images.

Aantal mooie voorbeelden van infographics in Tableau vind je hier: https://public.tableau.com/profile/jonni.walker#!/

1 comment on “High Resolution exports