Tableau heeft nieuwe geocodering toegevoegd met de release van Tableau 10.1. Voorheen herkende Tableau al landen, provincies, steden groter dan 3500 inwoners en 4-cijferige postcodes in Nederland. Met versie 10.1 herkent Tableau ook Nederlandse gemeenten.

Nederlandse Gemeenten in Tableau 10.1

Om gebruik te maken van deze nieuwe geografische weergave geef je het veld met de gemeentenamen de geocodering “County”. Selecteer vervolgens Filled Map, en zie het resultaat op je scherm. Wil je gebruik maken van informatie op wijk of buurt niveau, 6-cijferige postcodes in combinatie met huisnummers? Neem dan even contact met ons op.

Wil je meer weten over de nieuwe features van Tableau 10.1? Bekijk dan deze blogpost over alle nieuwe Tableau 10.1 features of neem contact met ons op. Ben je benieuwd wat Tableau 10.2 gaat brengen? Tableau klanten kunnen zich hier aanmelden voor de beta.

6 comments on “Nederlandse Gemeenten in Tableau 10.1

 1. Mooie functie in Tableau, een krachtige toevoeging voor visualiseren van vastgoeddata.
  Echter, de gemeente Bergen komt twee keer voor in Nederland; Bergen in Noord-Holland en Bergen in Limburg. Middels welke schrijfwijze kan Tableau dit verschil herkennen?

  Vriendelijke groet,
  Bas

  1. Ha Bas, bedankt voor je vraag. Indien je in je dataset ook een veld hebt voor provincie dan kun je dit op ‘Details’ aan de markscard toevoegen. Hierdoor weet Tableau in welke provincie hij Bergen moet plaatsen. In alle gevallen schrijf je Bergen zonder toevoegingen als (NH) of (L).

   1. Beste Martijn,

    Bedankt voor je toelichting op het ‘hoe te doorvoeren van de gemeenten Bergen’. Als ik de gemeenten doorvoer op jouw manier (met provincies), dan worden de gemeente Tholen en gemeente Vianen niet herkend. Blijkbaar ziet Tableau Tholen als gemeente in de provincie Noord-Brabant (is Zeeland) en Vianen als gemeente in de provincie Zuid-Holland (is Utrecht). Is er een manier om dit in Tableau aan te passen?

    Met vriendelijke groet,
    Tim Hille

    1. Ha Tim,

     Dat klopt, dit is helaas een fout in Tableau. Ook loop je waarschijnlijk tegen het probleem aan dat er een aantal fusie gemeenten zijn welke in de data welke Tableau gebruikt nog niet verwerkt zijn.

     Ik los het vaak op door een calculated field the maken:
     IF [Gemeente]=”Vianen” THEN “Zuid-Holland”
     ELSEIF [Gemeente]=”Tholen” THEN “Noord-Brabant”
     ELSE [Provincie] END
     Deze plaats ik dan op detail. Het correcte provincieveld zet ik vervolgens op Tooltip waarna ik de tooltip edit om enkel de juiste provincie te laten zien.

     Als alternatief zou kunnen kijken naar het gebruik van een shape file. Het CBS heeft Shapefiles beschikbaar van alle Gemeenten, Wijken en Buurten in Nederland.

 2. Het is jammer dat in tableau alle wateren ook gekleurd worden omdat ze onderdeel zijn van een gemeente. Is daar een oplossing voor te vinden?

  1. Hallo Fer, dit is zeker mogelijk. In Tableau 10.2 is het gebruik van Geospatial files toegevoegd. Hierdoor kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de Shape files welke aangeboden worden door het CBS wel gemeenten, wijken en buurten bevat. In deze shape file is het mogelijk om water eruit te filteren. Je kunt deze Shape files bij het CBS vinden.