Wij krijgen bij The Information Lab vaak de volgende vraag: Welke strategie moet ik gebruiken om mijn organisatie data gedreven te laten werken? Data-gedreven organisaties zijn diegenen die gebruik maken van data om beslissingen te nemen en hun bedrijf te laten groeien. Veel organisaties hebben echter moeite om de kracht van hun data efficiënt te benutten. In dit blog bespreken we 6 stappen die leiden tot een strategie om organisaties meer data gedreven te maken. Wij maken hierbij gebruik van verschillende technieken in combinatie met de moderne data stack: deze bestaat uit Fivetran, DBT en Snowflake.

1. Implementeer een Data Vault

Data Vault is een data modellering techniek waarmee organisaties hun data op een flexibele en schaalbare manier kunnen centraliseren en beheren. Het biedt een duidelijk, consistent en controleerbaar beeld van de data van een organisatie, waardoor het gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken is.

2. Omarm Data Mesh

Data Mesh is een architecturale patroon waarmee organisaties hun monolithische data-systemen kunnen opdelen in kleinere, beheersbare services. Deze aanpak stelt teams in staat om hun eigen data te beheren en beslissingen te nemen over hoe ze deze het beste kunnen gebruiken, terwijl tegelijkertijd de toegankelijkheid van de data wordt vergroot en afhankelijkheid van gecentraliseerde teams wordt verminderd. We schreven eerder een blog over waarom je Data Vault en Data Mesh goed kunt combineren.

3. Gebruik Data Visualisatie

Data visualisatie is een krachtig hulpmiddel om data toegankelijk en begrijpelijk te maken voor niet-technische stakeholders. Door data te visualiseren, kunnen organisaties snel patronen en trends identificeren en data-gedreven beslissingen nemen.

Neon dashboard in Tableau
Voorbeeld van een datavisualisatie

4. Investeer in Data Governance

Data Governance is het proces van het beheren en onderhouden van de kwaliteit, toegankelijkheid en beveiliging van data. Door te investeren in data governance wordt er voor gezorgd dat data nauwkeurig, consistent en betrouwbaar is. Hierdoor wordt het voor de organisatie meer waardevol.

5. Stimuleer een data-gedreven cultuur

Om echt een data-gedreven organisatie te worden, is het essentieel om een cultuur op te bouwen. Een cultuur die stimuleert en waarde hecht aan- en aanmoedigt om gebruik te maken van data. Dit kan worden bereikt door middel van opleidings- en educatieprogramma’s. Daarnaast door individuen en teams te erkennen en te belonen voor het nemen van data-gedreven beslissingen.

6. Gebruik de moderne data stack

De moderne data stack bestaat uit een combinatie van technologieën zoals Fivetran, DBT en Snowflake, die organisaties helpen om hun data efficiënter te verzamelen, te transformeren en te analyseren. Fivetran is een tool voor geautomatiseerde data-integratie die data van diverse bronnen in een centrale datawarehouse verzamelt. DBT (Data Build Tool) is een open-source tool die helpt bij het transformeren en kwalificeren van data. Snowflake is een cloud-gebaseerde datawarehouse die organisaties in staat stelt om hun data op een flexibele manier op te slaan en te analyseren.

Door deze technologieën te gebruiken in combinatie met Data Vault, Data Mesh en Data Visualisatie, kunnen organisaties hun data efficiënter verzamelen, beheren en analyseren, waardoor ze sneller en beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.

Conclusie

In samenvatting, door een Data Vault te implementeren, Data Mesh te omarmen, Data Visualisatie te gebruiken, te investeren in Data Governance, een data-gedreven cultuur te stimuleren en de moderne data stack te gebruiken, kunnen organisaties hun data efficiënter benutten en daardoor sneller en beter geïnformeerde beslissingen nemen. En zo hun bedrijf laten groeien. Door de strategie uit de genoemde 6 stappen toe te passen, werken bedrijven meer data gedreven.