Stel je hebt een aantal dashboards, allemaal in het zelfde workbook. Nu wil je een calculated field aanpassen. Dat gaat natuurlijk eenvoudig: Je past de calculatie aan, en voila, in elke view met die calculated field, is de calculatie aangepast. Maar wat nu als je een gecalculeerd veld als geheel wil vervangen voor een ander databron veld? Of wat als je de naam van een veld in de bron hebt aangepast? Hoe vervang ik in Tableau eenvoudig een calculated field voor een ander veld? In dit blog wil ik 2 scenarios toelichten waarin je gebruik maakt van replace references. In de onderstaande scenario’s leg ik het gedetailleerd uit.

Scenario 1: Je hebt de naam van een veld in de databron vervangen

Stel je hebt een veld, direct uit je databron, en je verandert de naam ervan in de databron. Nu moet je in Tableau dat “referentieloze” veld koppelen aan het hernoemde veld uit de datasource. Rechtermuisklik, replace references, hernoemde veld aanklikken, klaar!

Voor dit blog heb ik een simpele dataset gemaakt. Zie hieronder:

In Tableau zie ik deze velden als volgt terug:

list of fields

Ik ben niet geheel tevreden met de veldnaam ‘Nr of Units’ dus ik maak er in de databron ‘Units Sold’ van. Ik refresh in Tableau de databron en ik zie een rood uitroepteken naast het veld dat ik zojuist gewijzigd heb. ‘Units Sold’ weet niet waar die zijn waarden zoeken moet. Zie je overigens ook dat ‘Units Sold’ wel al in de lijst van velden staat?

field with !

We moeten Tableau een handje helpen, dus ik klik met rechtermuisknop op het veld met uitroepteken, kies ‘replace references’ en zoek ‘Units Sold’ op in de lijst. Voila! Probleem opgelost.

Scenario 2: Je wil een gecalculeerd veld in al je views vervangen door een datasource veld (of een ander veld)

Je hebt een aantal dashboards, allemaal in het zelfde workbook. Nu wil je een calculated field vervangen in al je views voor een nieuw aangemaakt veld uit je datasource. Immers, dat zou de prestaties van het dashboard moeten verbeteren. Moet ik die nu overal, op elke view handmatig vervangen? En wat als ik er een over het hoofd zie? Gelukkig gaat dat dus net zo eenvoudig.

In onderstaand voorbeeld ga ik verder met de data uit het eerste voorbeeld. Intussen heb ik een calculated field gemaakt, ‘Sales’. Dit veld gebruik in meerdere views. Dit kan ik onder andere zien aan de dependencies:

dependencies

Ik besluit nu om Sales te verhuizen naar de databron (in dit geval Excel) en ververs de databron in Tableau. Voor dit voorbeeld heb ik ze iets betere namen gegeven. ‘Sales DS’ en ‘Sales Calc.’

list of fields

Nu is het dus mijn bedoeling om op elke plek waar ik eerder Sales Calc heb gebruikt, Sales DS neer te zetten. In elke visualisatie, elke tooltip, elke andere calculatie, etc. Gelukkig komt ook hier replace references van pas.

Ik klik met rechtermuisknop op Sales Calc, kies ‘replace references’, en kies Sales DS uit de lijst. Per direct zijn alle gevallen waar Sales Calc’ stond vervangen door Sales DS’. Je zal zien dat Sales Calc geen dependencies meer heeft. Het enige verschil is dat beide velden nog in de lijst staan en de een de ander dus niet absorbeert als alias. Met Sales Calc kan je nu doen wat je wil, verwijderen bijvoorbeeld. Het was ons immers om dashboard prestatie te doen.

Conclusie

Hoe vervang ik in Tableau eenvoudig een calculated field voor een ander veld? Eenvoudig via replace references dus. Of je nu een in de datasource hernoemd veld opnieuw wil koppelen, of dat je een gecalculeerd veld op al je views wil vervangen voor een veld uit je datasource. Het is in een handomdraai gedaan. Meer over replace references en datasource edits hier.

Hopelijk heeft dit blog je kunnen helpen. Wil je nog meer leren over Tableau of The Information Lab, check dan ons blog.

Heb je meer hulp of uitleg nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor onze workshops en trainingen of huur een consultant in.

Ik schreef dit blog in het Nederlands. De Engelse variant is automatisch vertaald.

Cover Foto by sergio souza: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/aarde-veld-dorp-industrie-5048232/