Introductie

Tableau is een krachtig datavisualisatie-instrument dat door organisaties over de hele wereld wordt gebruikt. Een nieuwe, minder bekende functies in Tableau is de Dynamic Zone Visibility functie. Deze functie stelt gebruikers in staat om de zichtbaarheid van meerdere elementen binnen één dashboard te beheersen, waardoor het analyseren van complexe datasets gemakkelijker wordt. Zo kun je bepaalde grafieken in je dashboard tonen of verbergen met de druk op een knop.

Hoe het werkt

Dynamic Zone Visibility werkt door dynamische sheets te creëren op basis van bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld, je kunt een dynamische zone creëren op basis van een specifieke knop, en in het dashboard zullen alleen gegevens staan die aan die criteria voldoen. Deze functie maakt het mogelijk om dynamisch tussen verschillende visualisaties te schakelen, waardoor het analyseren van de gegevens gemakkelijker wordt. Zo kun je bijvoorbeeld met de druk op een knop schakelen tussen een satelliet kaart of een straat kaart.

Voordelen

Een van de belangrijkste voordelen van Dynamic Zone Visibility is de mogelijkheid om interactieve dashboards te creëren. Met deze functie kun je gebruikers de zichtbaarheid van elementen binnen een dashboard laten beheersen. Zo kunnen ze zich makkelijker op de gegevens concentreren die het meest relevant voor hen zijn. Bovendien elimineert het de noodzaak van meerdere of afzonderlijke dashboards, waardoor het analyseproces wordt geoptimaliseerd.

Voorbeelden van gebruiksscenario’s

Dynamic Zone Visibility kan op verschillende manieren worden gebruikt. Bijvoorbeeld, je kunt een weergave creëren die alleen gegevens toont voor een specifieke regio, productlijn of tijdsperiode. Dit kan bijzonder nuttig zijn bij het analyseren van verkoopgegevens, aangezien je snel tussen verschillende regio’s, productlijnen en tijdsperioden kunt schakelen om te zien hoe de verkoop presteert. Het werkt ook fantastisch in een Escape Room, waar bepaalde sheets in Tableau alleen tevoorschijn komen als er een juist antwoord is gegeven. Test de Escape Room hier zelf uit.

Hoe werkt het in Tableau?

Je kunt Dynamic Zone Visibility gebruiken door een BOOLEAN calculatie te maken. Dit veld geeft een TRUE of FALSE terug. Als je deze koppelt aan een sheet in je dashboard kun je bepalen of die sheet zichtbaar of onzichtbaar is. Wanneer je sheet in het dashboard staat, selecteer je de sheet, en klik je op de optie: ‘Control Visibility Using Value’. Vervolgens klik je op je berekende veld die de zichtbaarheid van de sheet bepaald.

Conclusie

De Dynamic Zone Visibility functie van Tableau is een krachtig hulpmiddel dat je analysemogelijkheden sterk kan verbeteren. Door je de zichtbaarheid van elementen binnen een dashboard te laten beheersen, wordt het analyseren van complexe datasets gemakkelijker. Of je nu werkt met verkoopgegevens, klantgegevens of andere gegevens, deze functie kan je helpen inzichten te ontdekken die anders moeilijk te zien zijn

Check out onze blogs pagina voor meer blogs over on Tableau, Alteryx and Snowflake.

Werk samen met een van onze consultants om het maximale uit je data te halen.