Tableau is een uiterst krachtige tool voor data-analyse. In de laatste jaren zijn er ook veel functionaliteiten bij gekomen voor ruimtelijke analyse. Een van de vele nuttige functies in Tableau is de Spatial Intersect functie. Deze functie maakt het mogelijk om twee lagen geografische data te vergelijken en Tableau te laten bepalen of ze elkaar overlappen. Hierdoor wordt een nieuwe laag zichtbaar met de overlappende geografische objecten. Vandaag geef ik een voorbeeld die je in de praktijk kunt gebruiken. We onderzoeken welke buurten binnen een bepaalde straal van een supermarkt liggen. Bekijk het volledige dashboard hier.

Wat is Spatial Intersect?

De Spatial Intersect-functie is onmisbaar voor degenen die geografische data willen vergelijken en visualiseren. Het maakt het vergelijken van geografische data van verschillende bronnen gemakkelijk en biedt inzicht in geografische verbanden en patronen. De functie verrijkt je data-analyse en biedt nieuwe inzichten. Zo kun je potentiële supermarkt locaties en demografische gegevens van omliggende buurten met elkaar vergelijken. Op welke locatie heb je de meeste mensen binnen 100 meter van de supermarkt? Waar zijn je potentiële inkomsten het hoogste? Allemaal vragen die je met behulp van spatial intersect kunt beantwoorden.

Buurten binnen x meter van een potentiële supermarkt locatie.

Hoe gebruik je Spatial Intersect?

Het gebruik van Spatial Intersect in Tableau is eenvoudig. We Voegen eerst twee geografische lagen toe aan ons Tableau-werkblad. In dit geval: de supermarkt locaties en onze buurten kaart. Vervolgens maken we een berekend veld met de functie Spatial Intersect. We kiezen vervolgens de lagen die we willen vergelijken. We hebben nu een nieuw veld met daarin een TRUE en FALSE. TRUE wanneer de gebieden elkaar overlappen, en FALSE wanneer de gebieden elkaar niet overlappen. Dit veld gebruiken we om een visualisatie te maken.

Volledige dashboard in Tableau.

Conclusie

Samenvatten is Spatial Intersect in Tableau een onmisbare tool voor degenen die werken met geografische data. Het maakt het mogelijk om geografische data te vergelijken en te visualiseren, en biedt vele nieuwe inzichten. Gebruik deze functie en verrijk je data-analyse!

Bij The Information Lab hebben we naast Snowflake, Tableau en Alteryx specialisten, ook GIS specialisten in dienst. Zo bieden we ook een speciale Tableau GIS training. Kortom: wij helpen je graag met al je (ruimtelijke) data vragen.