Wie al eens op een Inspire heeft rond gelopen kan ze moelijk gemist hebben; de gebatchte cowboy laarzen van Mark Frisch, ook bekend als Marquee CReW. Samen met Adam Riley (AdamR) ontwikkelde hij een set macros die goed van pas kunnen komen: De CReW Macro Pack, een nuttige collectie extra Alteryx tools. In dit blog leg ik uit waar je dit pakket kan vinden, neem ik globaal de inhoud ervan door en neem ik een aantal tools wat specifieker onder de loep.

Download en documentatie

Het CReW macros pakket kan je vinden door deze link te volgen. Daar tref je ook installatieinstructies en tips. Overige notities en meldingen vanuit Alteryx aangaande deze set tools vind je via deze link.

Wat zit er zoal in?

In de CReW Macro Pack zitten 2 wildcard input tools, 3 extra preparation tools, 4 tools die je kunnen helpen met het schedulen of loggen van runs, 5 summarize tools, 3 reporting tools, 2 spacial tools, 1 data investigation tool en nog 8 diverse andere tools.

Eerlijkheid gebied me te zeggen dat 1 van 3 de prep tools al overbodig is gemaakt met een update en dat veel van deze tools een functie bieden die anderszins ook te bewerkstelligen is met Alteryx. Dat neemt niet weg dat het voor dagelijks gebruik het leven echt een heel stuk makkelijker kan maken.

Eerlijkheid gebied me ook te zeggen dat ik de toepassing van sommige tools op dit moment nog niet helemaal doorzie, maar de tools waarvan ik direct heel blij wordt neem ik hieronder eventjes door.

Voor de overige tools geldt dat ik die wellicht in een volgend blog behandel, maar laat je vooral niet tegenhouden er voordien mee te exprerimenteren.

Uitgelicht

Deze Blocking Test tool lijkt erg veel op de Test tool. Hij geeft een error als er niet wordt voldaan aan de opgegeven voorwaarde. Wat hem anders maakt, is dat hij het proces onderbreekt. Waar de flow met een Test tool gewoon afgerond wordt, inclusief eventuele outputs, houdt de Blocking Test alle records tegen als er een of meer niet aan de voorwaarde voldoen. Best handig. Let wel op: De flow wordt wel afgemaakt, zij het zonder records.

Waar een Block Until Done kan helpen om delen van je flow in een zekere volgorde te laten volgen, heeft die als nadeel dat je vanuit 1 stroom moet werken. De tool heeft maar 1 input. De Parallel Block Until Done heeft 2 inputs en je kan derhalve twee paralelle stromen in volgorde laten plaatsvinden. Erg prettig als een output pas mag plaatsvinden na de succesvolle update van een andere datasource bijvoorbeeld.

Ensure fields maakt je leven een stuk makkelijker als je verschillende datasets door bijvoorbeeld een reeks filters moet halen. Dan wil je wel dat alle velden aanwezig zijn in de dataset, anders krijg je errors in de filters. In deze tool geef je simpelweg een lijst van velden op waarvan je wil dat ze aanwezig zijn (bijvoorbeeld verschillende datumvelden) en eventuele ontbrekende velden worden dan aangemaakt (met null waarden erin.) Let op, je kan de tool telkens maar voor 1 datatype instellen. Wil je dus zeker zijn van string velden en datumvelden, dan zal de tool twee keer moeten gebruiken.

Waar je eerst aan de slag moest met een Multi-Row formula om moving averages uit te rekenen, kan je dat een stuk eenvoudiger en transparanter uitvoeren met de Moving Summarize. De output naam is, hoewel veelzeggend, ook wel een beetje lelijk. Het is dus jammer dat je die niet zelf kan ingeven. Maar toch een heel nuttige tool.

Deze Only Unique tool doet net iets anders datn de bekende Unique tool. Deze geeft alleen records door uniek zijn en dus niet records die 2 keer of vaker voorkomen. Voor de duidelijkheid, de originele Unique tool roomde als het ware elke herhaling af. Daar is de definitie van uniek “eerste verschijning” en van niet uniek “elke herhaling”. In de Only Unique tool zijn records dus óf helemaal uniek, of niet.

Met deze macro kan marks op een kaart middels twee variabelen een ‘thema’ meegeven. Beide variabelen dienen numeriek te zijn. De een bepaalt de kleur, de andere de omvang. Deze tool werkt het best als de data veel records bevat en beide variabelen ver uiteen lopen en veel verschillende waarden bevatten, liefst zo normaal mogelijk verdeeld. In de beschrijving van de tool wordt beter uitgelegd waarom.

De Runner tool draaid een geselecteerde flow en geeft als output een logfile. Error logs komen uit het failure output anchor, succes logs uit de andere (Success).

Deze tool doet een Goodness of Fit test en ontbrak nog altijd in het Data Investigation tab.

Ten slotte

Zoals ik al heb laten doorschemeren, zitten er nog veel meer tools in deze pack. Ongetwijfeld zijn er tussen die je van nut kunnen zijn. En mocht je nu niet direct een plek voor ze hebben in je flow, dan kan het interessant zijn om die macro’s eens onder de motorkap te bekijken.

Soms zit het verrassend simpel in elkaar en leer je op een andere manier tegen een probleem aan te kijken.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met dit blog. Heb je Alteryx hulp of uitleg nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor onze workshops en trainingen of huur een consultant in.

Wil je nog meer leren over Alteryx of The Information Lab, check dan ons blog of onze website.

Dit blog schreef ik in het Nederlands en wordt automatisch vertaald naar het Engels.

Coverfoto: Tony Preece

Tags: