Je wil je workbook opschonen, om je workbook sneller te maken, of meer inzicht krijgen in dat van een ander. Dan helpt het om te weten welke dimensies en of measures wel of niet gebruikt worden. Als je dat weet kan je ze eventueel verwijderen. Maar hoe vind je de ongebruikte fields in Tableau? In twee stappen ben je er. Er is een simpele truc die ik je in dit blog laat zien.

De ‘langzame’ methode

Een van de manieren die je kan gebruiken is het checken van de dependencies. Als die er zijn, dan is je measure of dimensie in gebruik. Je kan ook zien waar en op hoeveel manieren. Rechts klik of de measure of dimensie, kies voor edit en bekijk dependency. Let op, deze methode werkt enkel voor calculated fields.

De snelle methode

In het data pane klik je naast de zoek balk, rechts, op het kleine pijltje naar beneden: In het menu dat verschijnt kies je voor ‘Hide all unused fields’ en direct erna doe je hetzelfde, maar kies je voor ‘Show hidden fields’. Twee stappen, klaar.

Het resultaat is dat alle unused fields greyed out in de lijst met dimensies en measures komen te staan. Zo kan je ze eenvoudig herkennen en desgewenst verwijderen.

Enkele aandachtspunten

Voordat je lukraak allemaal velder verwijderd, is het goed eerst te beoordelen of je ze nodig zou kunnen hebben in toekomstige aanvullingen op je workbook.

Bij het het verwijderen van sommige velden of actions kan een waarschuwing komen of je hem zeker wil verwijderen. In die melding staat vaak extra info over de dependency die er dan nog zou bestaan. Vaak zijn dit overblijfselen van mislukte action experimenten en kan je alsnog tot verwijderen overgaan. Soms gaat het om een set die, hoewel niet in een visual aanwezig, wel invloed heeft op andere velden. Het is derhalve de moeite waard om een en ander te testen direct na het verwijderen zodat je het eventueel nog kunt terugdraaien.

Hoe vind je de ongebruikte fields in Tableau? Zo dus. Ik hoop dat dit blog je op weg heeft geholpen. Wil je nog meer leren over Tableau of The Information Lab, check dan ons blog. Daar tref je een ruime bibliotheek andere tips en kennis.

Heb je toch meer hulp of uitleg nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor onze workshops en trainingen of huur een consultant in.

Ik schreef dit blog in het Nederlands. De Engelse variant is automatisch vertaald.

Photo by Aditya on Unsplash