Wat gaat er gebeuren?

Tussen 9 Augustus en 30 September gaat Tableau Cloud (voorheen: Online) de MultiFactor-Authenticatie (MFA) verplichting handhaven voor alle gebruikers. Dit betekent dat inloggen met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord vanaf dat moment geen mogelijkheid meer is. Bij gebruik van Single Sign-On (SSO) wordt MFA vanaf dat moment ook verplicht. Om te voorkomen dat gebruikers plotseling niet meer in kunnen loggen is het raadzaam om op een zelf gekozen moment aan deze verplichting te voldoen als dit nog niet het geval is. Deze blog beschrijft wat te doen in de twee mogelijke scenario’s.

Gebruikers loggen in met SSO/SAML, zonder MFA

Zorg ervoor dat MFA verplicht aan staat voor de gebruikte identity provider.
Omdat er veel verschillende identity providers bestaan (Google, Okta, OneLogin, Azure AD, etc.), verschillen de stappen die gezet moeten worden om dit aan te zetten.
Werk samen met de beheerder van de identity provider om MFA verplicht te maken voor alle gebruikers van Tableau Cloud.
Gebruikers zullen vanaf dat moment een extra verificatiestap bij de identity provider moeten doorlopen, voordat zij bij Tableau Cloud in kunnen loggen.
Als dit ingesteld staat zijn, er geen verdere wijzigingen in de Tableau Cloud configuratie nodig.

Gebruikers loggen met gebruikersnaam en wachtwoord in

MFA wordt met slechts enkele klikken aan gezet.:
Log met een Administrator account in op Tableau Cloud en ga naar ‘Users’
Selecteer vervolgens alle gebruikers en kies ‘Authentication…’

Selecteer tenslotte ‘Tableau with MFA’ en klik ‘Update’

MFA is vanaf nu ingesteld voor alle gebruikers, maar wat gaan gebruikers hiervan merken?

Na het inloggen met hun gebruikersnaam en wachtwoord worden gebruikers met het volgende scherm geconfronteerd:

Zij dienen vervolgens een of meerdere authenticatiemechanismen instellen voor hun account.

De opties zijn als volgt:
1. Salesforce Authenticator
Installeer de gelijknamige app op een smartphone. Deze zal twee woorden tonen die ingevuld kunnen worden na het kiezen van deze optie. Vanaf nu is deze app nodig om in te loggen op Tableau Cloud
2. One-Time Password Generator
Gebruikers die al een of meerdere authenticators op hun telefoon hebben staan willen waarschijnlijk van deze optie gebruik maken. Het kiezen van deze optie zal een QR-code tonen. Deze wordt vervolgens gescand met populaire authenticator apps, zoals Google/Microsoft Authenticator of Authy.
3. Recovery Codes
Deze optie zal een tiental codes genereren die eenmalig zichtbaar zijn. Gebruikers dienen deze codes te bewaren en kunnen deze gebruiken als ze niet meer in staat zijn om met bovenstaande methoden in te loggen.

We raden voornamelijk Administrators aan om naast MFA ook Recovery Codes aan te maken. Zo kunnen zij hun account nog benaderen na het verliezen van hun Smartphone, zonder dat hun identiteit handmatig door Tableau geverifieerd moet worden.

Dit was wat je moet doen nu Tableau MFA verplicht op Tableau Cloud. Heb je nog meer vragen? We ondersteunen je graag zodat je gebruikers goed op de hoogte zijn en niet voor verrassingen komen te staan. Neem contact met ons op via de support desk of via het contactformulier. Lees hier meer over MFA op de pagina van Tableau.

Tags: