Wat is het verschil tussen Gregoriaans en ISO in Tableau? Het lijkt weinig uit te maken of u een datum op de eerste of de laatste zet. Het is ook met een paar klikken te regelen, door op het pijltje dat in de ‘pil’ staat te klikken verschijnt het onderstaande drop-down-menu:

Wat is het verschil tussen Gregoriaans en ISO-8601? Onderstaand een voorbeeld aan de hand van Super-store-data met een filter op de laatste weken van 2020 en eerste van 2021:

De bovenste afbeelding bevat de Gregoriaanse kalender en daaronder de ISO-8601. In beide gevallen is gefilterd op de periode maandag 28-09-2020 tot vrijdag 04-04-2021. Het totaal van de eerste som (238.032+130.782=368.813). De tweede som (243.663+125.150=368.813) verschilt nauwelijks, waarschijnlijk zit er ergens een afrondingsverschil (linksonder in beide afbeeldingen staat op 368.813).

Om het onderscheid te verduidelijken is in de afbeelding alles door elkaar gezet:

Het verschil tussen Gregoriaans en ISO in Tableau?

Wat is nu het verschil tussen Gregoriaans en ISO in Tableau? Samengevat Gregoriaans kijkt naar de maand als ‘maatstaf’ waarbij de week begint op zondag, terwijl ISO naar de week kijkt en deze laat beginnen op maandag. Bij het berekenen van kwartalen en jaren kan het daarom scheef lopen als er twee verschillende tijd-eenheden of kalender-types door elkaar gebruikt worden.

Achtergrond

Wat korte geschiedenis, de Gregoriaanse kalender is het werk van paus Gregorius XIII die in 1582 deze kalender invoerde. Het was al decennia in de maak doordat de Juliaanse kalender, die teruggaat tot Julius Caesar, een scheefheid in zich had met betrekking tot de schrikkeldagen. De religieuze feesten liepen scheef en destijds liepen religie, kalenders, astrologie en wiskunde nog door elkaar.

De ISO-kalender verwijst naar het Zwitserse instituut International Organization for Standardization . De naam ‘ISO’ verwijst overigens naar het (klassiek) Griekse woord voor evenwicht (isos). Deze organisatie is opgericht in 1926 en maakte na de Tweede Wereldoorlog een doorstart vanaf 1947. Pas in 1988 werd de ISO-8601 ontwikkeld. Een kalender die wereldwijd bruikbaar is en geen ambigu├»teit (zoals rond het einde van het jaar of bij kwartalen/maanden) kent.

Voor een andere uitleg, zie dit blog. Voor wat meer uitleg over de tijdsoorten (discrete of continuous), zie dit blog.