Je kent het vast wel, je bent je workflow aan het bouwen en de flow wordt met elke extra stap langzamer. Vooral als er veel data door je flow gaat, dan kan het zijn dat het runnen van een flow minuten kan duren. Om dit te verbeteren moet je eerst weten welke stappen en tools ervoor zorgen dat je flow langzaam draait. Maar hoe kan je zien welke tool, of tools je Alteryx workflow langzaam maken? Ik zal je in deze blog twee manieren laten zien hoe je hier achter komt.

Zo zwaar is een tool voor je workflow in seconden

Het is mogelijk om te zien hoeveel invloed elke tool heeft op de verwerkingssnelheid van de workflow. Door Performance Profiling in te schakelen kan je gerangschikt zien hoe zwaar een tool is in je flow. Je zet dit aan via de Workflow Configuration window , daarna selecteer je Runtime en vink je Enable Performance Profiling aan.

Het handige van Performance Profiling is dat je precies kan zien hoeveel iedere tool bijdraagt aan de verwerkingssnelheid. In deze flow heb ik meerdere keren dezelfde tool staan, gelukkig kan je op de toolnaam klikken, bijvoorbeeld Text Input (43) waarna Alteryx naar deze tool springt. Zodoende kan je gemakkelijk een aanpassing maken indien nodig en mogelijk.

Zoveel data en rows gaan er door elke tool

Een andere manier om te zien welke tools en stappen jouw Alteryx workflow langzaam maken, is door te kijken naar hoeveel data en rows elke tool verwerkt. Dit zie je eigenlijk al automatisch elke keer dat je jouw flow draait, maar verdwijnt weer naar een paar seconden. Het is mogelijk om dit permanent aan te laten staan, dat is wel zo handig als je een grote flow hebt.

Dit kan je aanzetten door naar je Workflow Configuration window te gaan en in het Canvas tabblad Show te selecteren voor Connection Progress

Nu je weet welke tools jouw Alteryx workflow langzaam maken, kan je de tools en hun instellingen inspecteren om aanpassingen te maken. In deze blog kan je lezen wat je kan doen om je workflow te optimaliseren zodat hij sneller draait.


Wil je nog meer leren over Alteryx, Tableau of The Information Lab, check dan ons blog.

Heb je meer hulp of uitleg nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor onze workshops en trainingen of huur een consultant in.