Onlangs kreeg ik de vraag van een klant hoe je verschillende cumulatieve lijngrafieken goed kunt vergelijken als de startdatum van iedere grafiek verschillend is. Ieder jaar begint deze klant op een andere datum met het verkopen van zijn seizoensgebonden product. Het jaartal staat op ‘Color’ om zo goed verschillen per jaar te kunnen zien. Zoals je hieronder kunt zien is de startdatum tussen elk jaar echter behoorlijk verschillend. Dit maakt het lastig om te vergelijken welk jaar de meeste stuks had verkocht na bijvoorbeeld 10, 30 of 50 dagen sinds de startdatum.

Beginsituatie met datum op de x-as

Om dit beter inzichtelijk te krijgen maak ik gebruik van twee extra berekende velden. De eerste rekent voor ieder jaar uit wat de start van het verkoopseizoen is geweest. Dit is simpelweg het record in ieder verkoopseizoen (FIXED [Season]) met de vroegste datum (MIN([Date])).

De tweede berekening rekent voor ieder record het aantal dagen uit tussen de datum van het betreffende record en de startdatum gevonden in de hiervoor genoemde berekening. Door hier één bij op te tellen voorkom je dat de eerste verkoopdag als ‘0’ wordt aangemerkt (er is immers geen verschil tussen de eerste datum voor ieder jaar en de start van het desbetreffende verkoopseizoen).

In onderstaande tabel zie je het resultaat van deze berekeningen. Voor iedere datum in 2019 is StartOfSeason gelijk aan de eerst gevonden datum. SalesDay nummert vervolgens verder vanaf deze eerste datum.

Deze tabel is puur inzichtelijk bedoeld en wordt verder niet gebruikt.

Om vervolgens tot het gewenste eindresultaat te komen zet je de berekening SalesDay in de Columns shelf. Zorg ervoor dat deze op ‘continuous’ staat. Voeg vervolgens SUM(Quantity) toe aan Rows. Als laatste laat je een table calculation op SUM(Quantity) los en kies je voor ‘Running Total’.

Zoals je hierboven kunt zien start iedere lijn nu vanaf hetzelfde punt. Dit maakt vergelijken een stuk gemakkelijker!

Heb je meer hulp of uitleg nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor onze workshops en trainingen of huur een consultant in.

Wil je nog meer leren over Alteryx of The Information Lab, check dan ons blog of onze website.