Met een funnel, of trechter, kan je op een overzichtelijke manier laten zien hoeveel prospects, of bezoekers bij elke stap van het proces afhaken. Een funnel wordt vaak gebruikt in de sales en marketing. Maar het kan voor allerlei processen gebruikt worden waarbij elke stap kleiner is dan de vorige. Je kan op verschillende manieren een funnel in Tableau maken en ik laat je hier twee gemakkelijke manieren zien.

Een funnel van een bar chart maken

Als je snel een inzichtelijkte funnel wilt maken en de vorm minder belangrijk is, dan kan je twee bar charts gebruiken. Dit is een gemakkelijke manier, echter krijg je niet de mooie trechtervorm. Je gebruikt namelijk de staven voor de stappen van het proces.

Sleep twee keer de measure die je wilt gebruiken naar columns en de dimension naar rows. Het kan zijn dat je de grafiek moet sorteren om de trechter te krijgen. Klik twee keer op de as van de eerste grafiek en selecteer Reversed.

Je kan hierna de kleuren aanpassen door de dimension op Color te slepen in de Marks card. Zorg dat je op de Marks card beide (All) grafieken hebt geselecteerd en niet slechts eentje. Via Size op de Marks Card kan je de ruimte tussen de staven (bars) verwijderen, zet dit op maximaal.

Hierna kan je de grafiek aanpassen maar wens. Hier zijn een aantal stappen die je kan doen.

  • Om de assen te verwijderen gebruik je de rechter muisknop op de twee assen en deselecteer Show Header.
  • Selecteer de eerste grafiek, in mijn geval met de naam SUM(Part), via de Marks Card en sleep de dimension op Label. Je krijgt nu de namen naast de funnel.
  • Je kan de naam van je werkboek verwijderen met de rechter muisknop en Hide Title
  • Om de witte lijn in de grafiek te verwijderen klik je met de rechter muisknop op een wit veld in de grafiek en selecteer format. Kies Borders en onder Column Divers zet je Pane op None.
  • Je kan de lijnen op de achtergrond van je grafiek verwijderen via Format Lines en Columns. Grid Lines staat al op None, maar dat moet je nog een keer selecteren.

Een trechter van een area chart maken

Heb je toch liever een echte trechtervorm, dan kan je dit in een stap doen vanaf de vorige grafiek. Via de Marks Card kan je het type van de grafiek aanpassen naar Area en je zal zien dat je een mooie funnel krijgt. Het nadeel is dat de kleuren verdwenen zijn.

Via Color op de Marks Card kan je de Opacity op 100% zetten, hierdoor is de lijn in het midden niet meer te zien.

Heb je meer hulp of uitleg nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor onze workshops en trainingen of huur een consultant in.


Inspiratie Three different ways to build funnels in Tableau