Hoe maak je eenvoudig een tijd animatie in Tableau? Je toont prachtig de sales per kwartaal, per regio, ook heb je een ranking erin, maar toch oogt het niet heel duidelijk. Zullen we anders gewoon een soort slideshow ervan maken die per kwartaal, in een knappe animatie, door de kwartalen heen bladert? Te moeilijk? Niet met de Pages Card.

In deze blog leg ik je uit hoe je in een handomdraai een tijdsanimatie maakt. Dat scheelt ruimte op je dashboard, maakt je visual minder rommelig en ziet er professioneel uit.

Van overvloedige chart naar gefilterde chart met tijd animatie

Voor deze blog heb ik een visual gemaakt die sales per kwartaal per regio toont. Daarnaast is er een rangorde op basis sales, met corresponderende kleuren.

Ziet er best leuk uit toch? Maar om dit in een dashboard met andere visuals te combineren is wellicht wat veel van het goede. Ik zou dus liever de sales per kwartaal zien, een voor een. Wat zou een soort slideshow tijdanimatie daar geschikt voor zijn. Hoe maak ik eenvoudig een tijd animatie in Tableau? Nog meer wensen? Nou, het zou bijvoorbeeld fijn zijn als je daarnaast ook gemakkelijk een specifiek kwartaal kan kiezen om langer te bekijken. Of een stukje kan terugspoelen… Klinkt allemaal erg lastig, maar is echt heel eenvoudig te doen. Hou je vast:

  1. Pas de naam van de view aan naar ‘Sales by Region’.
  2. Sleep de Q pil van Rows naar Pages.
  3. Klik in de menubalk op Format en dan Animations… , en zet in het linker pane de Animations aan, als dat nog niet het geval was.

Zie hoe het betreffende kwartaal automatisch in de titel van de view verschijnt. Eens kijken hoe die animatie er dan nu uitziet.

Ik kan via het filter rechts kiezen voor een specifiek kwartaal, de snelheid van de animatie aanpassen, en voor- of achteruit gaan in de animatie.

Zo eenvoudig is het dus. Ik hoop dat dit je heeft geholpen met het verkennen van de Pages Card. Je kan de Pages card natuurlijk voor veel meer fields gebruiken dan enkel tijd.

Wil je nog meer leren over Tableau of The Information Lab, check dan ons blog.

Heb je meer hulp of uitleg nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor onze workshops en trainingen of huur een consultant in.